România, locul doi în regiune după valoarea tranzacţiilor imobiliare din 2008

România se află pe poziţia a doua în Europa Centrală şi de Est, după Polonia, din punct de vedere al valorii tranzacţiilor imobiliare de mari dimensiuni încheiate în primul semestru al anului, care au totalizat 815 milioane de euro, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield.

25 afișări
Imaginea articolului România, locul doi în regiune după valoarea tranzacţiilor imobiliare din 2008

România, locul doi în regiune după valoarea tranzacţiilor imobiliare din 2008 (Imagine: Mediafax Foto)

"În România, trimestrul al doilea a marcat o revenire a tranzacţiilor majore pe piaţa imobiliară, care au totalizat 696 milioane de euro, cu 18,6% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2007 şi de aproape şase ori mai mult decât în primul trimestru al acesti an când s-au înregistrat achiziţii de 119 milioane de euro", se arată într-un comunicat al Cushman&Wakefield.

Astfel, în primele şase luni ale anului în România au fost tranzacţionate proprietăţi în valoare de 815 milioane de euro, fiind depăşită în regiune doar de Polonia, unde preluările de proiecte imobiliare au totalizat 907 milioane de euro.

Spre comparaţie, Ungaria a realizat doar 15 milioane de euro în trimestrul al doilea şi un total de 135 milioane de euro în primele şase luni, în Cehia s-au realizat tranzacţii de 235 milioane de euro, iar în Bulgaria de 746 milioane de euro.

Analiştii companiei precizează însă că deşi Polonia a depăşit România, raportat la primele şase luni, pe piaţa poloneză valoarea tranzacţiilor a scăzut în trimestrul al doilea cu 77,8% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut.

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Atisreal, tranzacţiile din sectorul imobiliar din România au totalizat în prima jumătate a anului 912 milioane de euro, din care 605 milioane de euro au fost înregistrate în Bucureşti.

La nivel european, volumul tranzacţiilor imobiliare a scăzut în trimestrul al doilea din 2008 la 25,6 miliarde euro, cel mai redus nivel înregistrat din 2003. În Europa de Est, creşterea a avut un ritm mai lent, respectiv 6,5% în trimestrul al doilea al acest an faţă de acelaşi interval din 2007, arată datele Cushman.

"Piaţa a intrat într-o vacanţă timpurie. Volumul tranzacţiilor s-a redus nu atât din cauza lipsei de cerere sau de ofertă de pe piaţă, cât din cauza incertitudinilor de pe piaţa financiară şi a preţurilor. Acestea continuă să afecteze tranzacţiile majore şi vânzările de portofolii mai mult decât alte sectoare ale pieţei. Totuşi, cererea este încă puternică pentru produse de calitate şi există mai mulţi cumpărători care observă acum oportunităţi în piaţă", a declarat, în comunicat, Michael Rhydderch, head of the european cross border capital market group la Cushman & Wakefield.

Europa de Vest a înregistrat cele mai mari scăderi ale numărului tranzacţiilor, în medie cu 50% în primele şase luni ale acestui an.

Scăderi importante au consemnat atât pieţe mari, precum din Marea Britanie- 60%, Germania 55% şi Franţa 51%, cât şi pieţe mai mici, cum ar fi Grecia, Irlanda, Ungaria, Austria şi Luxemburg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici