Rusia şi Belarus nu au reuşit să încheie un nou acord în domeniul petrolului

Rusia şi Belarus nu au reuşit, sâmbătă, să încheie un nou acord în domeniul petrolului, potrivit guvernului de la Minsk, evoluţie care amplifică temerile referitoare la o posibilă întrerupere a livrărilor către anumite părţi ale Europei şi poate duce la creşterea preţurilor.

18 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Belarus nu au reuşit să încheie un nou acord în domeniul petrolului

Rusia şi Belarus nu au reuşit să încheie un nou acord în domeniul petrolului (Imagine: Mediafax Foto)

"Partea rusă a ignorat de facto argumentele şi calculele prezentate de autorităţile belaruse", se arată într-un comunicat al Executivului din Belarus.

Delegaţia belarusă a plecat de la Moscova, dar ambele părţi au confirmat disponibilitatea de a continua discuţiile.

Oficialii ruşi nu au fost disponibili pentru comentarii.

Speranţele că cele două părţi ar putea ajunge la un acord au fost alimentate, vineri, de faptul că Belarus a trimis cea mai mare delegaţie de până acum la Moscova, condusă de prim-adjunctul primului ministru Vladimir Semaşko.

În perioada Anului Nou, discuţiile au fost sistate de mai multe ori şi au avut ca rezultat întreruperea, pentru scurt timp, a livrărilor de petrol către rafinăriile belaruse.

Autorităţile europene sunt interesate de rezoltarea divergenţelor între cele două state ex-sovietice, având în vedere că în 2007 livrările a circa un milion de barili pe zi de petrol, care tranzitau Belarusul, au fost întrerupte din cauza unul conflict similar.

Actuala dispută, legată de preţul petrolului livrat de Rusia statului belarus, a contribuit în această săptămână la creşterea cotaţiei ţiţeiului la peste 83 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni.

În 2009, Rusia a permis Belarusului să importe circa 20 de milioane de tone de petrol la un preţ reprezentând 35,6% din tariful normal de export.

Autorităţile ruse au arătat însă că în 2010 Belarusul poate cumpăra fără taxe vamale numai şase milioane de tone de petrol rusesc pentru uz intern.

Oficialii de la Minsk vor ca toată cantitatea de petrol achiziţionată din Rusia să fie scutită de plata taxelor vamale, dar Moscova cere preţ integral pentru circa 14,5 milioane de tone de petrol pe an, cantitate care este rafinată şi reexportată.

Dacă livrările vor fi întrerupte, cele mai afectate vor fi Germania şi Polonia.

În 2009, Germania a primit 350.000 de barili pe zi de petrol prin conducta Drujba, respectiv 15% din consumul intern.

Printre cei mai importanţi cumpărători de petrol livrat prin conducta Drujba se numărără rafinării deţinute de Total, Shell şi BP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici