Sectorul regenerabil va fi cel mai mare investitor în energia României în următorii ani

Trecerea de la energia fosilă la cea bazată pe regenerabile va angrena cele mai mari investiţii din domeniul energetic local, peste cele estimate la centrala de la Cernavodă sau cele în unităţi pe gaze, România fiind acum într-un moment unic ca oportunităţi.

158 afișări
Imaginea articolului Sectorul regenerabil va fi cel mai mare investitor în energia României în următorii ani

Sectorul regenerabil va fi cel mai mare investitor în energia României în următorii ani

„OX2 este despre accelerarea accesului la regenerabile. Vrem să facem parte din acest great shift (mare mutare de la energia con­venţională la energia verde). Căutăm să facem o selecţie a proiectelor pentru că nu este uşor să găseşti în multitudinea de oferte proiecte de calitate. Ceea ce facem noi este să găsim acele proiecte bune, să le aducem la un nivel de ban­ca­bilitate, să atragem finanţare, de la inves­titor şi finanţare bancară, să ataşăm PPA (power purchase agreement), să îl construim şi îl punem în funcţiune. Ne propunem să fim un motor principal al acestui great shift prin care va trece şi România“, a spus, în cadrul ZF Power Summit 2023, Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, cea care a preluat anul acesta funcţia de country manager în cadrul OX2 România.

OX2 (Suedia) este un business implicat în toate fazele necesare realizării unui proiect de energie verde, de la achiziţia drepturilor de pro­prietate şi project development până la managementul tehnic şi comercial al inves­tiţiei. Printre clienţii OX2 se numără Google şi chiar IKEA. OX2 a intrat pe piaţa din România în 2021, prin achiziţionarea unui proiect eolian onshore de 300 MW. De atunci, compa­nia a pus bazele unei echipe locale care se o­cu­pă de dezvoltare, construcţie şi tranzacţio­na­re. În prezent, portofoliul de proiecte rege­ne­rabile al OX2 în România a ajuns la 600 MW. Încă de anul trecut, OX2 a început lucrările la una dintre primele lor investiţii pe plan local, un parc eolian în Galaţi, evaluat la 120 de milioane de euro. Lucrările sunt derulate prin intermediul companiei de proiect Green Breeze, deţinută în totalitate de OX2, după cum arată datele de la Confidas. Investiţia va fi realizată pe raza a trei comune, Frumuşiţa, Cuca şi Smârdan, din judeţul Galaţi. Potrivit datelor publice, capacitatea proiectului va fi de 99,2 MW. Ceea ce este interesant este că turbinele care vor fi aduse pentru acest proiect au o capacitate de 6,2 MW în contextul în care la acest moment cele mai mari turbine eoliene montate local au o capacitate de 2,5 MW. În total, proiectul va fi format din 16 turbine eoliene cu o înălţime de 165 de metri.

„OX2 este prezent pe tot universul de tehnologii (eolian onshore şi offshore, solar, stocare). Acelaşi lucru ni-l propunem şi în România. Ştim cu toţii cuvintele potenţial şi oportunităţi, suntem însă încrezători. Pornim de la un portofoliu de 600 MW pe care vrem să îl creştem în continuare.“

Potrivit reprezentantei OX2 România, piaţa locală atrage prin expertiza locală, România având încă ingineri buni şi profesionişti în domeniul tranzacţiilor. Mai mult, deşi există întârzieri pe partea de avizare, un investitor bine organizat poate gestiona acest lucru printr-un dialog cu autorităţile şi cu o planificare foarte bună“, a mai spus Lăcrămioara Diaconu-Pinţea.

„Sectorul regenerabil va fi cel mai mare investitor în energie în următorii ani. Dacă e să calculăm cât costă retehnologizarea de la Cernavodă, dacă ne gândim la cât se investeşte în gaz, de departe regenerabilul este cel mai mare investitor. Dacă nu avem obstacole, vom investi mai mult, altfel vom fi prudenţi. Practic, este o competiţie de capital la nivel global. Capitalul se duce unde este un return mai bun şi un mediu predictibil. Asta vom face şi noi.“

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici