Şeful celui mai mare fond de investiţii la nivel mondial compară datoria publică a SUA cu o uriaşă fraudă piramidală

Bill Gross, directorul general al Pimco, cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni la nivel mondial, a comparat miercuri datoria publică a Statelor Unite cu o uriaşă fraudă piramidală.

84 afișări
Imaginea articolului Şeful celui mai mare fond de investiţii la nivel mondial compară datoria publică a SUA cu o uriaşă fraudă piramidală

Şeful celui mai mare fond de investiţii la nivel mondial compară datoria publică a SUA cu o uriaşă fraudă piramidală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pimco este unul dintre cei mai mari creditori privaţi ai statului federal american.

Într-o scrisoare lunară privind perspectivele de investiţii, Gross a comparat această datorie cu escrocheria inventată de italo-americanul Charles Ponzi, condamnat la închisoare în 1920 după ce a atras investitorii cu randamente plătite din contribuţiile altor clienţi.

Investitorul financiar new-yorkez Bernard Madoff a fost condamnat în iunie 2009 la 150 de ani de închisoare pentru că a condus o escrocherie de acest tip, timp de mai multe decenii.

"Datoria publică seamănă, în realitate, cu o escrocherie a la Ponzi. Chiar dacă Statele Unite îşi plătesc uneori datoriile, se presupune întotdeauna că atâta timp cât există creditori pentru noi împrumuturi, jocul poate continua la nesfârşit", a spus Gross.

În condiţiile în care creşterea economică este incertă, se pare că Rezerva Federală va duce ceva mai departe logica lui Charles Ponzi, printr-un nou program de achiziţii de obligaţiuni, cerând pieţelor să nu se îngrijoreze în privinţa deficitului bugetar, consideră Gross.

"Vă întreb - a existat vreodată o schemă Ponzi mai flagrantă? Niciodată. Unicitatea ei cere şi un nou nume. O numesc «schema Sammy», în onoarea unchiului Sam şi a politicienilor şi cetăţenilor care ne conduc în acest moment critic al istoriei", a scris Gross.

În ultimele săptămâni au apărut în Statele Unite tot mai multe critici la adresa intenţiei Fed de a furniza noi lichidităţi în economie, de teamă că programul ar putea afecta stabilitatea economiei mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici