Prima pagină » Economic » Semnal de alarmă! Franța riscă să rămână fără bani pentru pensii și alte chetuieli sociale. Și în România deficitul uriaș pune în pericol economia

Semnal de alarmă! Franța riscă să rămână fără bani pentru pensii și alte chetuieli sociale. Și în România deficitul uriaș pune în pericol economia

Curtea de Conturi a Franței trage un semnal de alarmă cu privire la sănătatea financiară a țării.
Semnal de alarmă! Franța riscă să rămână fără bani pentru pensii și alte chetuieli sociale. Și în România deficitul uriaș pune în pericol economia

Într-un raport publicat luni, cea mai înaltă autoritate de audit a țării a declarat că cheltuielile sociale au scăpat „de sub control”. Documentul a avertizat, de asemenea, că o „criză de lichidități” ar putea avea un impact asupra plății încă din 2027 și ar putea afecta capacitatea Franței de a se împrumuta de pe piețele financiare.

Sistemul de securitate socială al Franței a înregistrat un deficit de 15,3 miliarde de euro în 2024, iar guvernul estimează că programul va avea un deficit de 22,1 miliarde de euro în 2025.

Cu toate acestea, Curtea de Conturi a declarat că este de părere că deficitul din 2025 va fi probabil și mai mare, deoarece această previziune se bazează pe proiecțiile guvernului privind creșterea economică și economiile rezultate din reducerile de taxe, pe care autorii raportului le-au considerat optimiste.

„Trebuie să preluăm controlul. În ultimii ani, în special în 2023 și 2024, am pierdut controlul asupra finanțelor noastre publice”, a declarat președintele Curții, Pierre Moscovici, într-un interviu acordat luni postului de radio RTL.

Deficitul bugetului de stat al Franței a explodat în ultimii ani, ajungând la 5,8% din produsul intern brut în 2024 – cu mult peste limita de 3% stabilită de normele Uniunii Europene. Guvernul francez s-a angajat să reducă deficitul la 5,4 % din PIB în 2025 și la 3 % din PIB până în 2029.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional a recomandat Franței să reducă cheltuielile sociale și să continue reforma sistemului său de pensii pentru a-și reduce deficitul masiv.

Problema deficitul afectează și România

România a încheiat anul 2024 cu un deficit bugetar de 9,3% din PIB. Este cel mai mare înregistrat în 2024 de o țară din Uniunea Europeană.

România are, prin planul fiscal semnat cu CE, o ţintă de deficit bugetar de 7% din PIB pentru acest an.

„După un 2024 slab, economia României era pe cale să prindă viteză la începutul anului 2025, datorită, în special, construcţiilor, agriculturii şi serviciilor şi perspectivelor mai bune de export. Cu toate acestea, incertitudinile generate de impunerea tarifelor americane, dar şi de creşterea nivelului intern de volatilitatea politică şi fiscală, sunt aşteptate să diminueze exporturile, încrederea în economie şi, în cele din urmă investiţiile şi consumul. Se aşteaptă ca acest lucru să aibă ca rezultat o creştere moderată a PIB-ului real de 1,4% în 2025, aceasta se va consolida în continuare la 2,2% în 2026.

Se preconizează că inflaţia va scădea, dar va rămâne ridicată, în timp ce şomajul se va reduce marginal. Deficitul bugetar a fost de 9,3% din PIB în 2024, alimentat de creşteri foarte mari ale salariilor şi pensiilor. Se estimează că se va reduce modest la 8,6% din PIB în 2025 şi 8,4% în 2026, reflectând un pachet de măsuri implementate la sfârşitul anului 2024”, arată Comisia Europeană