Startup-ul Theranos, cea mai mare înşelătorie medicală din istoria Statelor Unite ale Americii

  • Elizabeth Holmes a pretins că a inventat o metodă revoluţionară de analiză a sângelui.
  • În câţiva ani, startup-ul Theranos a crescut la nouă miliarde de dolari, iar în 2015, la 31 de ani, Elizabeth devenea cea mai tânără miliardară care nu provenea dintr-o moştenitoare.
  • Totul s-a dovedit o înşelătorie, iar acum începe procesul pentru fraudă, în care femeia riscă 20 de ani de puşcărie.
42793 afișări
Imaginea articolului Startup-ul Theranos, cea mai mare înşelătorie medicală din istoria Statelor Unite ale Americii

Elizabeth Holmes

Cu pulovere negre purtate în serie, femeia a gâdilat imaginaţia presei americane, care a pictat-o ca pe noul Steve Jobs.

De foarte tânără, îşi croise drum într-o lume super-masculină precum cea din Silicon Valley. Foştii secretari de stat Henry Kissinger şi George Schultz, dar şi generalul Jim Mattis, ulterior şef al Pentagonului, au stat în Consiliul de Administraţie al startup-ului său, Theranos, pe care l-a fondat la 19 ani, când a părăsit prestigioasa Universitate Stanford în al doilea an de studii.

Există fotografii în care Bill Clinton o priveşte visător, altele cu vicepreşedintele de atunci, Joe Biden, vizitând laboratoarele companiei.

Creşterea avută de Elizabeth Holmes a fost fulminantă. Invenţia unei metode aparent revoluţionare de analiză a sângelui - adio ace înfricoşătoare, teste rapide cu rezultate imediate în farmacie, cu economii mari pentru sistemul de sănătate - a lansat-o pe orbită în 2015, la 31 de ani, precum cel mai tânăr miliardar care nu este moştenitoare a unei averi.

Probe diluate cu apă


În timp ce Liz a acumulat coperte de revistă, de la Forbes la Fortune, Theranos valora 9 miliarde de dolari. S-a spus imediat că este vorba despre un exemplu strălucit despre ceea ce poate face capacitatea vizionară a Silicon Valley.

S-a demonstrat că totul a fost un fals, pentru că acel sistem nu a functionat, probele de sânge au fost diluate cu apă si trimise la laboratoare normale.
Analizele cu aparatul Theranos au dat rezultate inexacte. Concluzia? Una dintre cele mai mari escrocherii ale secolului. Şi acum Holmes riscă până la 20 de ani de închisoare.

Nu a fost suficient pentru ea să plătească o amendă gigantică, acum trei ani, pentru a închide dosarul civil. Procurorul din San Francisco o acuză că a fraudat investitorii şi a făcut rău medicilor şi pacienţilor care au plătit pentru teste false.

Falsul, descoperit de un reporter

Procesul, amânat de mai multe ori, se va deschide marţi, 31 august, în San José, cu alegerea juraţilor şi va intra pe rol săptămâna viitoare. Nume importante au sprijinit şi finanţat Theranos.

Între timp, înşelătoria - descoperită datorită unui reporter de la Wall Street Journal care nu s-a lăsat oprit de faptul că editorul său Rupert Murdoch s-a numărat printre investitorii Theranos cu 120 de milioane de dolari - a dat peste cap documentare, cărţi, podcasturi şi cele două adaptări pentru marele ecrane care sunt în lucru.

Holmes, însă, vocea ei - o voce pe care fusese acuzată că o falsificase (chiar şi asta), coborând-o pentru a părea mai autoritară - nu s-a făcut niciodată cu adevărat auzită.

Avocaţii vor s-o scoată cu probleme psihice

Între timp, a reieşit că una dintre strategiile avocaţilor ei va fi acuzarea co-fondatorului şi fostului iubit, Ramesh "Sunny" Balwani. Bărbatul va fi supus unui proces separat în februarie - de abuzuri "psihologice, emoţionale şi sexuale", iar asta ar fi luat orice claritate mintală a acuzatei.

Un pas important, deoarece în acest proces totul depinde de capacitatea procurorului de a dovedi dacă, intenţionat sau nu, Holmes, care are o fetiţă cu Billy Evans, moştenitorul unui mare lanţ hotelier, ştia că pune la cale o înşelătorie.

Acest proces vrea să demonstreze, în epoca start up-urilor, cât de periculos poate fi să depăşeşti limita. "Este un apel de trezire pentru întreaga industrie", a declarat John Carreyrou, reporterul care a descoperit bluful Theranos şi al femeii care dorea să fie Steve Jobs.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici