Statele Unite acuză în mod oficial China de manipulare valutară, pentru prima dată după mai multe decenii

Administraţia SUA a ajuns la concluzia că Guvernul Chinei manipulează valoarea monedei sale naţionale, yuan-ul, fiind pentru prima oară după anul 1994 când Washingtonul aplică această etichetă Chinei, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

1827 afișări
Imaginea articolului Statele Unite acuză în mod oficial China de manipulare valutară, pentru prima dată după mai multe decenii

Statele Unite acuză în mod oficial China de manipulare valutară, pentru prima dată după mai multe decenii

Decizia autorităţilor americane vine după ce Guvernul de la Beijing a permis luni deprecierea valorii yuan-ului sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar, în contextul în care devalorizarea monedei ar ajuta companiile chineze să atenueze costurile suplimentare generate de taxele vamale mai ridicate impuse recent de SUA în contextul disputelor comerciale între cele două ţări.

Trezoreria SUA a comunicat luni că Banca Populară a Chinei a indicat foarte clar că autorităţile chineze au un control amplu asupra cursului de schimb al yuan-ului.

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA, a mai afirmat că va discuta cu Fondul Monetar Internaţional pentru a elimina competiţia incorectă din partea Chinei.

Potrivit Trezoreriei americane, acţiunile Chinei încalcă angajamentele sale privind evitarea devalorizării concurenţiale, ca parte a Grupului celor 20 de ţări industrializate (G20).

Deprecierea yuan-ului a generat temeri privind un potenţial război valutar între cele două ţări, iar măsura Beijingului ar putea determina Statele Unite să impună taxe vamale şi mai ridicate pentru produsele importate din China.

Investitorii de pe piaţa bursieră din SUA sunt în mod special preocupaţi că Administraţia Trump ar putea încerca să deprecieze dolarul, provocând astfel un război valutar care ar eroda puterea de cumpărare a americanilor.

În mai multe rânduri, preşedintele american Donald Trump a acuzat China şi Uniunea Europeană că sunt implicate într-un "joc major de manipulare monetară" pentru a concura cu Statele Unite, adăugând că Washingtonul ar trebui să facă acelaşi lucru.

O valoare mai scăzută a dolarului ar stimula exporturile americane, însă ar putea determina investitorii străini, ce ajută la finanţarea datoriei federale, să renunţe la investiţiile în SUA din cauza deprecierii monedei americane, fapt care le-ar scădea profiturile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici