Sumele din creanţele României dinainte de 1989 vor fi virate la buget, pentru a nu amâna listarea FP

Sumele recuperate în contul creanţelor acumulate de România înainte de 1989 din activităţile de cooperare şi comerţ exterior vor fi vărsate direct la bugetul de stat, nu la capitalul social al Fondului Proprietatea, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, pentru a evita amânarea listării FP la bursă.

70 afișări
Imaginea articolului Sumele din creanţele României dinainte de 1989 vor fi virate la buget, pentru a nu amâna listarea FP

Sumele din creanţele României dinainte de 1989 vor fi virate la buget, pentru a nu amâna listarea FP (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Iniţiativa legislativă este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, care modifică Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Ministerul Finanţelor estimează că, prin noua măsură, veniturile bugetare vor creşte cu 44,6 milioane de lei în acest an, cu 169,7 milioane de lei în 2011 şi cu 230,9 milioane de lei în 2012.

Potrivit legii din 2005, orice vărsământ efectuat de statul român la Fondul Proprietatea (FP), în numerar sau în natură, se consideră efectuat cu prioritate pentru stingerea obligaţiei de plată a acţiunilor subscrise şi neplătite, iar după "îndestularea" acesteia pentru majorarea capitalului social al Fondului Proprietatea.

TITLURILE ZILEI

Ministerul Finanţelor arată că, odată finalizată problema capitalului social subscris şi nevărsat de către instituţie, prin anularea a 482,94 milioane acţiuni neplătite şi având în vedere că vărsarea unor noi sume de bani la capitalul FP ar putea întârzia procesul de listare la bursă, se impune modificarea actualului cadru legislativ pentru a permite vărsarea la bugetul de stat a creanţelor acumulate înainte de 31 decembrie 1989.

"Urgenţa proiectului de act normativ se justifică prin necesitatea adoptării cadrului legal care să permită Fondul Proprietatea să devină operaţional într-o perioada de timp cât mai scurtă şi de atingerea principalului obiectiv urmărit la momentul la care a fost instituită o destinatie specială a sumelor recuperate (...) şi anume acela de reglare a capitalului social subscris şi vărsat al statului la societate, dublate de actualul context economic, care impune luarea măsurilor legale pentru creşterea veniturilor la bugetul statului", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat la începutul lunii septembrie numirea companiei Franklin Templeton Investment Management ca administrator unic al fondului. Franklin Templeton va prelua administrarea fondului după publicarea deciziilor AGA în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici