Video Sunt necesare anvelopele de iarnă sau ne-au fost impuse pe nedrept de către politicieni cu interese? Este România una dintre puţinele ţări care le cere? Iată situaţia şi ce spun experţii

Am fost martor recent la o discuţie aprinsă legată de anvelopele de iarnă, în care a fost disputată eficienţa lor. Nimeni nu a prezentat argumente foarte solide, dar îmi amintesc că unul dintre participanţii la discuţie a afirmat că distanţa de frânare oferită de acestea este cu doar 5% mai redusă, în sezonul rece, comparativ cu cea oferită de anvelopele de vară. Acest argument este fals, după cum veţi vedea în acest articol.

25836 afișări

Mai mult, s-a mai afirmat că România este una dintre puţinele ţări care îşi obligă cetăţenii să folosească anvelope de iarnă în sezonul rece şi că această măsură a fost introdusă pentru a servi interesele unor politicieni. Se pare, în urma acestei discuţii, că mulţi oameni nu ştiu care este situaţia reală şi că există încă multe mituri legate de acest subiect. De aceea, cred că este util să subliniem anumite aspecte legate de anvelope.

În primul rând, orice şofer responsabil ar trebui să ştie că anvelopele sunt unele dintre cele mai importante componente ale unui automobil. De ele pot depinde viaţa lui, vieţile pasagerilor din maşină, ale celorlalţi şoferi şi ale pietonilor. De aceea nu ar trebui să vă zgârciţi la aceste piese. Am văzut recent pe stradă un Audi A6 impecabil, model fabricat de doar câţiva ani, cu anvelope de iarnă „no name”. Una dintre acestea era deja deformată. Tot zilele trecute am văzut un BMW X5 cu anvelope de vară atât de uzate încât nu mai aveau proeminenţe. Acestea sunt maşini foarte performante şi au nevoie de cauciucuri pe măsură. Dacă vă uitaţi pe stradă la maşinile mai ieftine veţi vedea că în cazul acestora situaţia este şi mai gravă. Sunt „încălţate” cu mărci dubioase sau cu cauciucuri uzate de multă vreme. Experţii spun că este mai bine să cumperi o maşină mai ieftină şi anvelope de calitate decât o maşină scumpă şi cauciucuri ieftine.

Potrivit Autocar, anvelopele de proastă calitate, uzate sau care nu sunt umflate corespunzător reprezintă principala cauză a accidentelor petrecute pe drumurile din Marea Britanie. Într-o perioadă de 12 luni analizată, 446 de accidente au avut această cauză. Pe locul doi s-au situat sistemele de frânare defecte, cu 365 de accidente provocate.

Sunt multe ţări din Europa în care anvelopele de iarnă sunt obligatorii

România nu este singura ţară din Uniunea Europeană sau din Europa care obligă şoferii să folosească anvelope de iarnă în anumite condiţii. Potrivit Michelin, aceasta sunt obligatorii, de asemenea, în Germania (când şoselele sunt acoperite cu zăpadă sau gheaţă), Suedia (1 decembrie - 31 martie), Estonia, Islanda (1 decembrie - 14 aprilie), Croaţia, Finlanda, Cehia (1 noiembrie - 31 martie), Serbia sau Austria (1 noiembrie - 15 aprilie).

Citeşte ce spun experţii şi ce rezultate au oferit testele independente >>>

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici