Transelectrica şi Transgaz vor trece sub controlul altor ministere decât cel al Economiei

Companiile Transelectrica şi Transgaz vor trece sub controlul altor ministere decât cel al Economiei, procedura fiind încă în analiza Guvernului, a anunţat vineri ministrul Economiei, Lucian Bode.

470 afișări
Imaginea articolului Transelectrica şi Transgaz vor trece sub controlul altor ministere decât cel al Economiei

Transelectrica şi Transgaz vor trece sub controlul altor ministere decât cel al Economiei (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax foto)

Operaţiunea va fi derulată în baza proiectului de lege care reglementează sectorul energetic, aprobat în şedinţa de vineri a Guvernului.

Ministrul a explicat că decizia a fost luată în baza Directivei UE 72/2009, care prevede reguli clare privind separarea a operatorului de transport şi de sistem în funcţie de regimul de proprietate.

"Am ales modelul operatorului de sistem independent, asigurând o separare a intereselor legate de transportul energiei electrice faţă de cele legate de producerea şi furnizarea electricităţii. Pentru transpunerea integrală a prevederilor privind independenţa operatorului de transport şi de sistem, este necesar desemnarea a două organisme publice distincte, două ministere spre exemplu, care să exercite controlul separat pe de-o parte asupra operatorului de transport şi sistem şi, pe de altă parte, asupra producătorilor şi furnizorilor de energie electrică. Practic, Guvernul va elabora un proiect prin care cele două societăţi de transport, Transelectrica şi Transgaz, vor trece în subordonarea altor ministere, altele decât Ministerul Economiei", a spus Bode.

El a precizat că pentru transferul celor două companii nu va fi înfiinţată o nouă structură, ci vor fi analizate doar ministerele existente.

Întrebat care este "noima" acestui transfer, ministrul a răspuns că "este o obligaţie, nu este o noimă".

"Directiva europeană stabileşte acest model al operatorului", a spus Bode.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dan Plaveti, a precizat la rândul său că este vorba de un proces de "unbundling" (separare-n.r.) între producţie, transport, distribuţie şi furnizare.

"Din cauză că la Ministerul Economiei se află deja companii de distribuţie, de furnizare şi producere, atunci Transelectrica şi Transgaz trebuie să fie mutate către alte ministere", a spus Plaveti.

Actul normativ a fost transmis Parlamentului spre adoptare în regim de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici