UE ar putea deschide o anchetă privind practicile Google pentru promovarea Android

UE ar putea începe o anchetă pentru a determina dacă Google şi-a susţinut platforma Android şi serviciile destinate smartphopne-urilor şi tabletelor prin licenţierea sub cost şi contracte de exclusivitate cu producătorii.

758 afișări
Imaginea articolului UE ar putea deschide o anchetă privind practicile Google pentru promovarea Android

UE ar putea deschide o anchetă privind practicile Google pentru promovarea Android (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile antitrust ale UE s-au concentrat, în faza preliminară a investigaţiei, pe acordurile dintre Google şi furnizorii de smartphone-uri care ar putea încălca reglementările privind concurenţa, arată documente obţinute de Financial Times.

Investigaţia informală, deschisă de peste un an, a fost accelerată de sesizări recente transmise Comisiei de 14 companii rivale între care Microsoft, Nokia şi Oracle.

Acuzaţiile includ licenţierea software-ului Android sub costuri şi "posibile cereri din partea Google pentru anularea sau amânarea lansărilor de smartphone-uri" bazate pe sisteme de operare rivale sau livrate cu servicii mobile rivale.

Comisia va analiza şi dacă Google a impus acorduri de exclusivitate cu producătorii de smartphone-uri şi tablete în privinţa preinstalării unor servicii ale Google care sunt livrate de obicei împreună cu Android, precum YouTube.

Utilizarea la scară largă a Android de către producătorii de smartphone-uri a consolidat poziţia Google de lider pe servicii mobile online, precum căutare sau hărţi. Dispozitivele mobile cu sistemul de operare Android au reprezentat 74% din totalul vânzărilor la nivel global în primul trimestru din acest an, în urcare de la 57% în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor firmei de cercetare Gartner.

Platforma Android este open source, astfel că poate fi folosită gratuit de producătorii de telefoane, însă rivalii se plâng că dominaţia sistemului de operare oferă Google un avantaj incorect pentru servicii precum YouTube, care generează venituri uriaşe din publicitate online. Potrivit datelor eMarketer, Google încasează aproape 56% din veniturile din publicitatea pe smartphone-uri şi tablete la nivel global.

Comisia a transmis producătorilor de telefoane şi operatorilor de telefonie mobilă un chestionar de 82 de întrebări pentru a strânge informaţii. Cererea transmisă companiilor nu înseamnă că executivul comunitar va începe obligatoriu o anchetă vizând practicile Google.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici