Un oficial ucrainean supără marile companii petroliere: "primesc aceşti bani pentru că noi luptăm"

Marile companii energetice internaţionale care au obţinut profituri uriaşe în contextul creşterii preţurilor pe parcursul războiului ar trebui să ofere o parte din aceşti bani în reconstrucţia infrastructurii distruse a Ucrainei, a declarat ministrul Energiei de la Kiev, German Galushchenko, pentru POLITICO.

562 afișări
Imaginea articolului Un oficial ucrainean supără marile companii petroliere: "primesc aceşti bani pentru că noi luptăm"

Într-un interviu amplu, Galuşcenko a susţinut, de asemenea, că Occidentul trebuie să adopte sancţiuni mai clare privind vânzările de energie din Rusia pentru a preveni un "război fără sfârşit" în Ucraina şi a spus că Kievul ar putea furniza combustibil nuclear alternativ pentru ca unele ţări din UE să se poată debarasa de dependenţa de livrările ruseşti.

"O mulţime de companii energetice obţin profituri uriaşe pe fondul războiului. Aşa că am estimat acest lucru la peste 200 de miliarde de dolari", a declarat Galuşcenko în cadrul unei vizite la Bruxelles. "Ele primesc aceşti bani pentru că noi luptăm".

"Cred că ar fi corect să împartă aceşti bani cu Ucraina. Adică, pentru a ne ajuta să restabilim, să reconstruim sectorul energetic", a adăugat el.

Cifra de 200 de miliarde de dolari dată de Galuşcenko a fost citată de mai muţi analişti, cifra reprezentând profiturile a cinci companii de top, BP, Chevron, ExxonMobil, Total şi Shell, în 2022. Şcoala de Economie de la Kiev estimează daunele aduse infrastructurii ucrainene la aproape 140 de miliarde de dolari.

Ucraina cere sancţiuni mai drastice în sectorul energetic

Galuşcenko a avertizat, de asemenea, că Moscova va putea să ducă un război perpetuu în Ucraina atât timp cât Kremlinul va reuşi să obţină bani din vânzarea de combustibili fosili. În ciuda sancţiunilor împotriva importurilor de petrol rusesc impuse de UE şi a unui plafon de preţ stabilit de clubul G7 al democraţiilor bogate, el a avertizat că Vladimir Putin încă găseşte modalităţi de a învinge embargourile internaţionale.

"Dacă pe de o parte încerci să îi restricţionezi, iar pe de altă parte le oferi oportunităţi, le vei permite să ducă un război fără sfârşit", s-a plâns el, susţinând că Kremlinul îşi foloseşte veniturile din exportul de energie "nu pentru a ajuta poporul rus să trăiască mai bine", ci "pentru a produce arme" şi a continua războiul.

"Aceşti bani costă vieţi ucrainene", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici