Vacanţele românilor în Croaţia, puse în pericol: preţurile au luat-o razna în această ţară

De la 1 ianuarie 2023, Croaţia a făcut un dublu salt istoric: a adoptat euro ca monedă oficială (a 20-a ţară din UE) şi a aderat la Tratatul Schengen, eliminând toate barierele vamale şi fizice pe continent.

2163 afișări
Imaginea articolului Vacanţele românilor în Croaţia, puse în pericol: preţurile au luat-o razna în această ţară

Înainte ca moneda euro să intre în buzunarele croaţilor, inflaţia în această ţară (cifra este din decembrie 2022) era de 13,5% pe an, cea mai mare din întreaga UE. În mai 2023, la cinci luni de la intrarea în vigoare a monedei unice, costul vieţii s-a mai potolit.

Produsele alimentare au suferit creşteri de preţ de până la 30%, piaţa imobiliară a înregistrat o creştere de +14% şi guvernul a avertizat deja de mai multe ori operatorii economici, ameninţând că va elimina o serie de subvenţii.

Banca Naţională a estimat o creştere a PIB-ului de 5,5% pentru 2023, chiar dacă această prognoză a fost acum revizuită în scădere şi se va stabiliza la 3%.

Turismul este de bază

Turismul continuă să fie o forţă motrice pentru guvernul de la Zagreb. Organismul naţional a anunţat că, în prima jumătate a anului, au fost deja înregistraţi până la 6,7 ​​milioane de vizitatori, cu o creştere de 7% faţă de nivelurile record din 2019.

Ministrul Turismului, Nikolina Brnjac, oferă o cifră şi mai impresionantă. Sectorul vacanţelor a avut o cifră de afaceri de 672 de milioane de euro în 2023, cu 38% mai mult decât acum patru ani.

Cifrele vorbesc despre o realitate cu două feţe. Dacă, pe de o parte, se spune că indicele general al preţurilor scade după adoptarea monedei euro, pe de altă parte, unele sectoare se confruntă cu un boom al preţurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici