Volumul tranzacţiilor imobiliare din România a scăzut cu 68%

Volumul principalelor tranzacţii imobiliare din România a scăzut în primul trimestru cu 68%, la 119 milioane euro, în contextul în care piaţa europeană a proprietăţilor comerciale s-a redus cu 37% în intervalul analizat, la 38,7 miliarde euro, potrivit unui raport al companiei Cushman & Wakefield.

31 afișări
Imaginea articolului Volumul tranzacţiilor imobiliare din România a scăzut cu 68%

Volumul tranzacţiilor imobiliare din România a scăzut cu 68% (Imagine: Mediafax Foto)

Tranzacţiile imobiliare includ transferul de proprietăţi din sectorul de birouri, retail, industrial şi hotelier.

"Instabilitatea preţurilor, lipsa disponibilităţilor de creditare şi încrederea mai redusă a investitorilor au condus la situaţia în care piaţa nu mai poate fi luată prin surprindere", se arată într-un comunicat al biroului din România al Cushman & Wakefield.

Potrivit sursei citate, cel mai atractiv sector din România a fost cel al birourilor, în contextul în care 56% din fonduri au fost direcţionate spre achiziţia acestui tip de imobile. Pe locul următor s-a aflat retailul, cu un procent de 38% din sumele investite, în timp ce hotelurile au atras 7%. În schimb, sectorul industrial nu a consemnat tranzacţii majore.

"Investitorii au rămas pe primul trimestru din 2008 în aşteptare, puţine tranzacţii importante fiind înregistrate. Pe termen scurt piaţa nu va înregistra schimbări substanţiale, o îmbunătăţire a condiţiilor fiind aşteptată pentru partea a doua a anului. Per ansamblu, estimările pentru întreg anul 2008 se menţin la acelaşi nivel cu cel consemnat anul trecut, de aproximativ 1,8- 2 miliarde de euro", a declarat Costel Florea, şeful departamentului Pieţe de Capital la Cushman & Wakefield Activ Consulting.

În Europa de Est, volumul tranzacţiilor a scăzut în intervalul ianuarie-martie cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit sursei citate, în Cehia tranzacţiile au înregistrat o scădere de 77%, iar în Grecia nu au existat tranzacţii în primul trimestru.

Pe de altă parte, în Ucraina scăderea a fost de doar 14%, dar volumele tranzacţionate au fost nesemnificative. Anul trecut, piaţa totală din Ucraina s-a situat la 563 milioane de euro.

Comparativ, în Romania s-au tranzacţionat în 2007 proprietăţi imobiliare comerciale în valoare totală de 1,88 miliarde euro, fondurile provenind în totalitate de la investitorii straini.

În Europa de nord şi de sud, scăderile au fost de doar 15%, respectiv 21%, la volume totale tranzacţionate de 5,4 miliarde euro, respectiv patru miliarde euro. Pe altă parte, în Europa centrală au avut loc cele mai puţine tranzacţii, cu o valoare totală de 868 milioane euro, mai mică cu 48% faţă de primele trei luni din 2007.

Printre statele care au înregistrat creşteri au fost Finlanda, Olanda şi Spania, cu majorări cuprinse între 27% şi 39%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici