COMENTARIU Lelia Munteanu: Marele Plan al lui Trump pentru Orientul Mijlociu - spulberat de diplomaţia de la Berlin

Mega-aiureala periculoasă a geniului stabil, oprită în ultima clipă.

1718 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Marele Plan al lui Trump pentru Orientul Mijlociu - spulberat de diplomaţia de la Berlin

Marele Plan al lui Trump pentru Orientul Mijlociu - spulberat de diplomaţia de la Berlin

Ministrul de Externe al Germaniei (ţară care urmează să preia, de la 1 iulie, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene) a vizitat ieri Israelul şi Regatul Haşemit al Iordaniei.

Heiko Maas ar fi trebuit să ajungă şi la Ramallah, unde fusese programată o întâlnire cu premierul palestinia, însă a trebuit să renunţe, autorităţile israeliene pretextând că Cisiordania e în carantină.

Tema principală a scurtei vizite în Orientul Mijlociu a lui Heiko Maas – anexările israeliene, programate să înceapă pe 1 iulie.     

La Ierusalim, Maas s-a văzut cu premierul Netanyahu, cu ministrul Apărării, Benny Gantz, şi cu omologul său Gabriel Ashkenazi. Şeful diplomaţiei germane le-a prezentat poziţia Berlinului şi a Uniunii Europene de neacceptare a Marelui Plan al lui Trump (o mega-aiureală periculoasă, care îşi propune să "pacifice" rapid Orientul Mijlociu, "rezolvând" urgent şi contra cost conflictual israeliano-palestinian), în care anexările israeliene ale unor teritorii din Cisiordania constituie demersul fundamental.

Gantz a replicat că nu se va întâmpla nimic de la 1 iulie (ziua programată pentru demararea proiectului), pentru că nu există hărţi. Netanyahu a susţinut contrariul - că există hărţi şi chiar I le-a prezentat înaltului oaspete. Ministrul german a plecat din Ierusalim spre Amman, mai confuz decât venise.

În Iordania, Heiko Maas a discutat cu ministrul de Externe Ayman Safadi, cu care a avut o conferinţă de presă comună, şi au organizat o întâlnire online cu premierul palestinan.

Azi-noapte, cele trei părţi - germană, palestiniană şi iordaniană – au dat publicităţii o declaraţie comună în care şi-au arătat îngrijorarea faţă de planul anexărilor, exprimându-şi voinţa de a preveni un astfel de demers contrar dreptului internnaţional şi rezoluţiilor ONU. Singura soluţie realistă, susţinută de cele trei părţi, e cea pentru care inclusive America a cheltuit zeci de ani de diplomaţie – soluţia a două state.  

Cu preşedintele Trump prins până peste cap în propriile probleme interne, devine tot mai limpede că Netanyahu nu se va încumenta să gestioneze singur anexările (cu atât mai mult cu cât nu are nici măcar susţinerea deplină a propriului său guvern). Pe de altă parte, Israelul nu-şi poate permite să piardă principalul partener economic, Uniunea Europeană. Heiko Maas a vorbit şi în numele UE, cu o rară fermitate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici