COMENTARIU Marius Oprea: Noul vaccin anticovid CoVAC-1 din Germania şi boii din Româna

Pe 1 decembrie anul trecut a început la Spitalul Universitar din Tübingen un ”nou studiu, pentru a activa răspunsurile celulelor T împotriva SARS-CoV-2”, concretizat printr-un nou vaccin, botezat CoVAC-1. Autorităţile medicale din landul Baden-Württemberg au anunţat că acum se desfăşoară testarea lui pe voluntari, între 18-55 de ani; ulterior va fi administrat şi voluntarilor mai în vîrstă, cu boli preexistente.

8490 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Noul vaccin anticovid CoVAC-1 din Germania şi boii din Româna

COMENTARIU Marius Oprea: Noul vaccin anticovid CoVAC-1 din Germania şi boii din Româna

Pe 1 decembrie anul trecut a început la Spitalul Universitar din Tübingen un ”nou studiu, pentru a activa răspunsurile celulelor T împotriva SARS-CoV-2”, concretizat printr-un nou vaccin, botezat CoVAC-1. Autorităţile medicale din landul Baden-Württemberg au anunţat că acum se desfăşoară testarea lui pe voluntari, între 18-55 de ani; ulterior va fi administrat şi voluntarilor mai în vîrstă, cu boli preexistente. 

Este ceea ce în România, la Clinica Oncogen din Timişoara ar fi vrut să facă doctorul Virgil Păunescu, dar nu a fost lăsat. Mai mult, a fost supus cercetărilor administrative, pentru că s-a supus în martie anul trecut pe sine testului clinic al unui vaccin similar celui german, a cărui ”reţetă” a scris-o, alături de colegii săi, încă din ianuarie 2020 şi a publicat-o o lună mai tîrziu. Acum, studiile clinice ale vaccinului dezvoltat pentru COVID-19 pe baza unui principiu descoperit mai întîi la Clinica Oncogen din Timişoara sînt în plină  desfăşurare, vaccinul produs la Tübingen fiind în prima fază de testare, în landul german Baden-Württemberg.

”Spre deosebire de candidaţii la vaccinul împotriva COVID-19 evaluaţi în prezent, vaccinul CoVAC1, dezvoltat de Departamentul de Imunologie (Director Prof. Hans-Georg Rammensee) de la Universitatea din Tübingen, vizează în mod specific inducerea unei celule T mediată, cu răspuns imun împotriva SARS-COV-2. Studiul clinic e finanţat de Ministerul Ştiinţei, Cercetării şi Artelor din Baden-Württemberg şi coordonat de Juliane Walz în cadrul Insitutului de Imunologie Translaţională”, anunţă comunicatul citat. Programul de vaccinare pentru testarea în faza I a început încă din 25 noiembrie 2020.  La noi, cercetările doctorului Păunescu n-au fost susţinute de nimeni. Mai mult, asmuţită de ”specialiştii” guvernului, presa le-a luat în derîdere.

Ca şi în cazul vaccinului a cărui ”reţetă” Oncogen o anunţase încă din ianuarie 2020, scopul principal al vaccinării care acum e în plină desfăşurare în Germania este activarea unui răspuns puternic şi de foarte lungă durată al celulelor T, împotriva SARS-CoV-2 care, în cazul unei infecţii, ar trebui să prevină atît îmbolnăvirile, cît şi formele severe de boală ale COVID-19. Cînd doctorul Păunescu a spus în România că această metodă poate asigura o imunitate de pînă la 17 ani, toată lumea a rîs de el.

România a pierdut şansa – din birocratism, neîncredere în propriile puteri, din ”colegială” invidie sau interese puse în slujba marilor corporaţii. O invenţie de proporţii, al cărui primat l-am fi putut avea, este acum pe pragul de a fi certificată de cercetătorii germani. Ca şi în cazul Oncogen, ei au avut ideea acestui vaccin nou, dezvoltat ca derivată din imunoterapia împotriva cancerului, unul dintre principalele subiecte de cercetare atît ale imunologilor din Tübingen, cît şi ale celor de la Timişoara, unde ambele echipe lucrează la dezvoltarea aşa-numitelor ”vaccinuri peptidice terapeutice” pentru pacienţii cu cancer.

Nu e prima oară cînd o invenţie importantă se realizează la mică distanţă în timp, în două locuri diferite. Zece luni a durat de la brevetarea ”pancreinei” de către Paulescu în România, pînă ce Banting şi Macleod au anunţat că au inventat insulina pentru tratarea diabetului, primind şi premiul Nobel în 1923. Aşa s-a întîmplat şi cu folosirea celulelor T în tratamentul anti-Covid: au trecut tot zece luni. Dar dacă în primul caz  fost vorba de furt intelectual, în cazul de faţă e vorba doar de delăsarea, incompetenţa, invidia, interesele particulare şi chair prostia autorităţilor din România, care n-au mişcat un deget pentru a sprijini cercetările de la Oncogen şi a permite testarea vaccinului românesc pe voluntari.

Specialiştii germani au confirmat şi au pus în practică ceea ce descoperise echipa doctorului Păunescu: anume că aceste celule ”T” susţin formarea de anticorpi împotriva Covid-19. "Exact acele peptide care au fost identificate pentru a juca un rol important în imunitatea pe termen lung, după infecţia naturală cu SARS-CoV-2 sînt acum aplicate în vaccinul CoVAC-1”, explică şefa echipei de cercetare, Juliane Walz. În plus, a arătat ea, un vaccin conceput exclusiv pentru activarea celulelor T nu ar trebui să suporte riscul teoretic al aşa-numitei amplificări a bolii mediate de anticorpi, prezent la vaccinurile aprobate pînă acum.

Faţă de echipa doctorului Păunescu, imunologii germani au dezvoltat un adjuvant utilizat în studiul de vaccinare COVID-19 şi au trecut la testarea produsului final. La noi, cercetările echipei timişorene nu doar că au fost total ignorate şi dezaprobate, dar n-a fost vorba nicio clipă de aprobarea vreunei testări. În Germania în schimb, de la ”primele noastre aplicaţii preclinice şi clinice am observat răspunsuri puternice ale celulelor T”, arată specialiştii, încurajaţi de rezultatele primelor teste de pînă acum.

Suţinută de autorităţi şi de Universitate, Juliane Walz şi-a publicat rezultatele cercetărilor în revista ştiinţifică ”Nature Immunology”. Doctorul Păunescu şi echipa sa au publicat şi ei rezultatele proprii încă din 8 februarie anul trecut, pe internet, dar studiul lor a fost îngropat de orice lipsă de interes al autorităţilor medicale şi guvernamentale din România de a le pune în aplicare descoperirea. 

Vaccinul german CoVAC-1 este produs deja în laboratorul Spitalului Universitar din Tübingen şi se testează. Sînt în curs programările lunare de control, pentru o perioadă de şase luni. Astfel încît în vara acestui an CoVAC-1 ar putea fi anunţat că poate înlocui, cu succes, vaccinurile aflate pe piaţă şi că ar putea salva, pe termen lung, omenirea de pandemie. Meritele vor fi, bineînţeles, ale cercetătorilor de la Spitalul Universitar din Tübingen.

Ceea ce lumea nu va şti e că la recunoaşterea acestor merite o contribuţie esenţială o va fi avut-o guvernul României. Care, cu tot cu politrucii săi, la care vanitatea se împleteşte într-o simbioză perfectă, precum peptidele din noul vaccin cu anticorpii, cu incompetenaţa împinsă pînă la prostie crasă. Şi nu-mi imaginez, din nefericire, că măcar acum, în al doisprezecelea ceas, s-ar putea trezi cineva la realitate şi ar demara proiectul românesc de vaccin. N-ar fi tîrziu nici acum, deşi am pierdut startul. Dar mă îndoiesc. Ce interes ar avea noul ministru Voiculescu, despre care s-a tot scris că e omul ”multinaţionalelor farma” ca un vaccin anticovid să fie produs în România?
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici