- Home
- Editorialiștii
- (07.07.2021, 08:12)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: De ce a pierdut PNL alegerile? Pentru că Ludovic Orban a ascultat orbeşte indicaţiile de la Cotroceni
- Ion Cristoiu: Sub presiunea lui Klaus Iohannis în campania electorală pentru parlamentare, PNL a preluat aproape în totalitate Programul USR-PLUS. Ca partid de Guvernămînt, PNL a hăituit Biserica, a acceptat temenelele de tip Klaus Iohannis la Bruxelles, a îmbrăţişat multe din notele neoprogresiste ale USR-PLUS.
- Ion Cristoiu: Cum PNL s-a manifestat în campania electorală ca un imitator al URS-PLUS, mulţi alegători de Dreapta nu s-au mai dus la vot. N-au vrut să-şi dea votul PSD sau AUR, partide care au beneficiat de imaginea de formaţiuni tradiţionaliste. Să fie limpede! De pierderea alegerilor vinovat e Ludovic Orban.
- Ion Cristoiu: Duminică, 4 iulie 2021, Ludovic Orban, conştient că funia lui Klaus Iohannis i se strînge în jurul gîtului, a propus PNL un Proiect de partid anti-Iohannis. Pentru că Proiectul unui PNL tradiţionalist, axat pe valorile tradiţionale româneşti, intră în conflict cu internaţionalismul lui Klaus Iohannis.
Urmărește
9297 afișări
Ion Cristoiu: De ce a pierdut PNL alegerile? Pentru că Ludovic Orban a ascultat orbeşte indicaţiile de la Cotroceni
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că răspunsul grupării reformiste din PNL la provocarea lui Ludovic Orban de a transforma partidul într-unul tradiţionalist întârzie să apară deoarece Florin Cîţu este useristplusist, iar preşedintele Iohannis urmăreşte să impună prin el neoprogresismul promovat de formaţiunea condusă de Barna şi Cioloş.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„Duminică, 4 iulie 2021, aflat la Conferinţa filialei judeţene PNL Bacău, Ludovic Orban, unul dintre cei doi candidaţi la şefia PNL, a lansat în spaţiul public Proiectul său de Partid. Altfel spus, angajat în Războiul civil din PNL, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PNL a făcut ceea ce se aştepta de la el, din 2017, cînd a fost ales în fruntea partidului. Să propună întregului partid spre dezbatere un Proiect prin care se avansează locul şi rolul PNL pe scena noastră politică. Pînă la europarlamentarele din 2019, PNL şi-a permis să rămînă pe scena noastră politică fără un Program clar, ferm, menit a-l delimita de alte partide.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk este pe cale să devină primul triliardar din lume până în 2027
-
Le Pen neagă că a jucat un rol în alegerea lui Barnier în funcţia de premier al Franţei
-
Cluj. Poliţist corupt: A introdus un telefon în închisoare şi ar fi negociat o evadare pentru o casă
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Trăim de parcă nu vom muri niciodată şi murim de parcă n-am fi trăit niciodată
Alegerile din 2019 au propulsat în România un nou partid de Dreapta: USR.
În chip inevitabil, acest partid s-a afirmat ca principal adversar al PNL în bătălia electorală. Nu de alta, dar amîndouă partidele aveau drept ţintă acelaşi electorat, redus la – să-i zicem – jumătatea scenei noastre politice. Cealaltă jumătate aparţine fără îndoială PSD şi, mult mai important, unui PSD fără nici un concurent mai acătării la voturile electoratului de Stînga.
Cum o dată cu alegerile din decembrie 2016 – care au adus în premieră postdecembristă o majoritate zdrobitoare în Parlament unui singur partid, PSD – Programul PNL, sub influenţa lui Klaus Iohannis, s-a putut rezuma la Lupta împotriva Ciumei Roşii, chiar şi după ivirea şi ascensiunea USR pe partea Dreaptă a scenei politice, problema locului şi rolului PNL a putut fi trecută cu vederea.
În octombrie 2019, PSD a plecat de la putere. Erodat dramatic de politica asumată de Liviu Dragnea şi continuată confuz de Viorica Dăncilă, intrat într-un proces de transformare din temelii, sub conducerea lui Marcel Ciolacu, PSD a dispărut ca duşman menit a justifica absenţa unui Proiect de Partid în cazul PNL. Aşa cum se întîmplă deseori în Istorie, alianţa PNL-USR-PLUS n-a supravieţuit victoriei. Cele două partide, puse în situaţia de a nu mai avea un duşman comun, s-au lansat într-o cursă fără scrupule pentru cucerirea electoratului de Dreapta. În această cursă, USR-PLUS a intrat cu un Program care-i fixa locul şi rolul pe scena politică. Un partid internaţionalist, de sorginte neoprogresistă, fără Dumnezeu, adversar al Bisericii, al tradiţiilor, al Trecutului naţional. Principalul punct din Programul USR-PLUS a constat în colaborarea sinceră cu DNA. Liderii partidului s-au oferit DNA să fie colaboratori pe gratis. Cătălin Drulă, ministrul USR-PLUS, a acceptat să colaboreze cu DNA în interceptarea liderilor PNL George Stângă şi Iulian Dumitrescu, nu în urma unui şantaj al procurorilor, ci din proprie iniţiativă. Mai mult, imediat după investirea Guvernului Florin Cîţu, Cătălin Drulă s-a adresat DNA oferindu-şi biroul ca spaţiu de interceptare a tuturor liderilor PNL (şi aceştia n-au fost puţini) veniţi la colegul lor de Guvern pentru a interveni în favoarea unui primar sau a unei firme.
Înscrierea colaborării benevole cu DNA în Programul USR-PLUS se vede şi din prestaţia ca primar a unei alte vedete a partidului: Clotilde Armand.
Din septembrie 2020, de un an aproape, activitatea ca primar a liderei USR-PLUS s-a limitat la denunţarea la DNA a tot ce-a întîlnit în cale.
Confruntat cu un concurent înzestrat deja cu un Program, PNL ar fi trebuit să purceadă de urgenţă la alcătuirea unui Program propriu, menit în primul rînd al deosebi de USR-PLUS.
Nu s-a întîmplat asta.
Ludovic Orban a fost din octombrie 2019 pînă în decembrie 2020 preşedintele unui partid fără program, fără nici o indicaţie publică privind locul şi rolul său în partea Dreaptă. Mult mai grav, mărturisind o slăbiciune condamnabilă, Ludovic Orban a supus PNL la picioarele lui Klaus Iohannis. Sub presiunea lui Klaus Iohannis în campania electorală pentru parlamentare, PNL a preluat aproape în totalitate Programul USR-PLUS. Ca partid de Guvernămînt, PNL a hăituit Biserica, a acceptat temenelele de tip Klaus Iohannis la Bruxelles, a îmbrăţişat multe din notele neoprogresiste ale USR-PLUS. S-a întîmplat însă ceea ce se întîmplă fatal în astfel de cazuri, cînd un partid încearcă să ia locul altui partid imitîndu-i programul. Imitatorul pierde, pentru că niciodată nu va avea influenţa originalului.
Descumpănit şi de alianţa făcută de PNL cu USR-PLUS (tot la presiunea lui Klaus Iohannis) la localele pe Bucureşti, o parte a electoratului de Dreapta a dat un vot important USR-PLUS. Unii alegători şi-au găsit în neoprogresismul USR-PLUS propriile convingeri. Alţi alegători şi-au spus că la o adică nu e nici o nenorocire dacă votează USR-PLUS şi PNL, convinşi de alianţa de la Bucureşti că n-are importanţă dacă votezi cu USR-PLUS sau cu PNL. Mulţi alegători de Dreapta nu împărtăşesc valorile zbanghii ale USR-PLUS. Cum PNL s-a manifestat în campania electorală ca un imitator al USR-PLUS, mulţi alegători de Dreapta nu s-au mai dus la vot. N-au vrut să-şi dea votul PSD sau AUR, partide care au beneficiat de imaginea de formaţiuni tradiţionaliste.
Să fie limpede!
De pierderea alegerilor vinovat e Ludovic Orban.
Şi e vinovat pentru că n-a avut tăria să i se opună lui Klaus Iohannis nici măcar la decizia fatală de închidere a Pieţelor.
De ce a impus Klaus Iohannis PNL neoprogresismul de tip USR-PLUS?
E o întrebare al cărui răspuns îl pot da toţi cei care urmăresc politica de temenele dusă de Klaus Iohannis la Bruxelles.
Duminică, 4 iulie 2021, Ludovic Orban, conştient că funia lui Klaus Iohannis i se strînge în jurul gîtului, a propus PNL un Proiect de partid anti-Iohannis.
Pentru că Proiectul unui PNL tradiţionalist, axat pe valorile tradiţionale româneşti, intră în conflict cu internaţionalismul lui Klaus Iohannis.
Gruparea reformistă, deşi avînd în rîndurile ei PNL-işti de orientare conservatoare, n-a răspuns pînă acum provocării lui Ludovic Orban.
Explicaţia e simplă:
Florin Cîţu i-a fost impus Grupării drept candidat de către internaţionalistul Klaus Iohannis.
O parte a Grupării reformiste crede că PNL trebuie să fie un partid Conservator. A intra în dialog cu Ludovic Orban e însă riscant.
Şi asta deoarece Florin Cîţu nu e PNL-ist, ci USR-PLUS-ist.
Prin Florin Cîţu, Klaus Iohannis vrea să impună PNL neoprogresismul de tip USRPLUS.
Şi va reuşi dacă ne gîndim că preşedintele are de partea sa Sistemul instituţiilor de forţă.”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Tu bei matcha? Băutura japoneză are mai multe beneficii asupra sănătății fizice și cognitive
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum schimbă incursiunea Ucrainei în Kursk dinamica războiului? Șefii CIA și MI6 dezvăluie că în 2022 se punea problema utilizării armelor nucleare
Shaormeria din România care vinde de 62 de milioane de euro. A devenit o senzaţie imediat de la lansare
Cine este femeia care tocmai a devenit cea mai bogată din lume, cu avere de aproape 90 de miliarde de dolari. De ce a surclasat-o pe cea care deţinea anterior această poziţie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
PROSPORT.RO
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată pentru toamna 2024 în România: Caniculă, ninsori și „freezing rain”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:58
Grecia introduce o taxă pentru turiştii de croazieră pe insulele Mykonos şi Santorini
-
astăzi, 17:56
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 928. Ruşii sunt la 20 de kilometri de Pokrovsk, un important centru logistic pentru armata ucraineană / Doi morţi în atacul de la Sumi, explozii la Kiev / Mesaj CIA: nu vă lăsaţi intimidaţi de ameninţările nucleare ruseşti