Ion Cristoiu: Tataie de la Cotroceni i-a convocat pe liderii Coaliţiei de Guvernare ca să le dea cîteva la fund

  • Ion Cristoiu: Preşedintele României s-a întîlnit cu liderii partidelor care alcătuiesc Coaliţia de Guvernare şi a discutat cu ei chestiunea Bugetului pe 2021. Care Buget întîrzie să se nască, deşi premierul a jurat pe ce are el mai drag – mîncatul silabelor pe nerăsuflate – că documentul va fi gata pe 8 februarie 2021.
  • Ion Cristoiu În cazul întîlnirilor cu liderii Coaliţiei de Guvernare se impunea un Comunicat al Administraţiei prezidenţiale pentru a contracara un nărav tipic politicienilor noştri. Fiecare dintre participanţi iese în public după întîlnire şi trage spuza pe turta lui în dezvăluirea a ceea ce s-a discutat:
  • Ion Cristoiu: Mai multe întîlniri petrecute după alegeri au adîncit în opinia publică imaginea de Tataie al Dreptei. Pînă acum Iohannis s-a întîlnit pe rînd sau cu toate deodată de 4 ori. Întîlnirea de la Vila Lac e cea de a cincea. Date fiind informaţiile din spaţiul public despre certurile din Coaliţie în privinţa Bugetului, nu încape vorbă că Tataie de la Cotroceni i-a convocat pe certăreţi la Vila Lac pentru a-i împăca.
21458 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Tataie de la Cotroceni i-a convocat pe liderii Coaliţiei de Guvernare ca să le dea cîteva la fund

Ion Cristoiu: Tataie de la Cotroceni i-a convocat pe liderii Coaliţiei de Guvernare ca să le dea cîteva la fund

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că întâlnirea de marţi, de la Vila Lac, dintre preşedintele Iohannis şi liderii coaliţiei de guvernare pe tema bugetului pe 2021 poate fi imaginată, în absenţa unui comunicat oficial, ca o reuniune de familie în care şeful statului, pe post de tataie, fie stă în capul mesei şi îşi dojeneşte fiii certăreţi pentru a-i împăca, fie îi lasă să se certe sau le dă câteva la fund să se potolească..

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Klaus Iohannis s-a întîlnit marţi, 26 ianuarie 2021, la Vila Lac, cu liderii Coaliţiei de Guvernare pentru a media disputele dintre cele trei guverne – al PNL, al USRPLUS şi al UDMR –, privind alcătuirea Bugetului.

Întîlnirea se înscrie în spaţiul evenimentelor oficiale.

Klaus Iohannis nu s-a întîlnit cu bărbierii prezidenţiali pentru a se hotărî dacă să-şi lase sau nu cioc.

Preşedintele României s-a întîlnit cu liderii partidelor care alcătuiesc Coaliţia de Guvernare şi a discutat cu ei chestiunea Bugetului pe 2021. Care Buget întîrzie să se nască, deşi premierul a jurat pe ce are el mai drag – mîncatul silabelor pe nerăsuflate – că documentul va fi gata pe 8 februarie 2021. Ar fi fost normal ca Administraţia prezidenţială să marcheze momentul printr-o trecere în agenda oficială pe ziua de marţi 26 ianuarie 2021, şi, după consumarea lui, printr-un Comunicat. Era o obligaţie decurgînd nu doar din transparenţa care deosebeşte democraţiile de dictaturile secretomane, dar şi din evitarea zvonurilor. Se ştie că acolo unde nu se comunică, înfloresc zvonurile date drept informaţii sigure şi bănuielile date drept adevăruri absolute. În cazul întîlnirilor cu liderii Coaliţiei de Guvernare se impunea un Comunicat al Administraţiei prezidenţiale pentru a contracara un nărav tipic politicienilor noştri. Fiecare dintre participanţi iese în public după întîlnire şi trage spuza pe turta lui în dezvăluirea a ceea ce s-a discutat. În cazul întîlnirii de la Vila Lac se impunea un comunicat al Administraţiei prezidenţiale şi pentru că, înainte de moment, în spaţiul public au circulat multe zvonuri despre grave neînţelegeri, ba chiar şi certuri între partidele care alcătuiesc Coaliţia în legătură cu cîteva mari probleme ţinînd de împărţirea banilor între cele trei guverne care încap în Guvernul de Centru Dreapta şi mai ales de cum şi de unde se va face rost de bani.

Deficitul bugetar pe 2021 nu poate trece de linia roşie care înseamnă 7% din PIB. În astfel de condiţii, Bugetul nu poate fi decît unul de strîngere a curelei. Situaţia unui Guvern monocolor sau a unuia alcătuit în jurul unui partid e simplă. Strîngerea curelei e asumată de partidul majoritar în Parlament fără prea mari probleme. Guvernul Florin Cîţu are o situaţie infinit mai complicată. Guvern de colaborare, el trebuie să impună strîngerea curelei celor trei partide care alcătuiesc Coaliţia. Două dintre acestea – PNL şi USRPLUS – sînt chiar de la investirea Guvernului, în 23 decembrie 2020, într-o competiţie făţişă pentru păstrarea capitalului politic în condiţiile Guvernării, ba chiar pentru sporirea acestui capital. Şi cum sporirea capitalului deţinut de un partid al Coaliţiei presupune în chip automat micşorarea capitalului deţinut de celălalt partid, e de la sine înţeles că fiecare dintre cele două partide vrea ca tovarăşul de Coaliţie să strîngă cureaua şi nu el.

Klaus Iohannis nu mai e demult preşedintele tuturor românilor. Printr-o încălcare gravă a Constituţiei, el s-a poziţionat, încă din campania pentru alegeri, drept preşedintele a unei părţi a românilor doar. A românilor care votează cu forţele de Centru Dreapta. Mai multe întîlniri petrecute după alegeri au adîncit în opinia publică imaginea de Tataie al Dreptei. Pînă acum Klaus Iohannis s-a întîlnit pe rînd sau cu toate deodată de patru ori.

Întîlnirea de la Vila Lac e cea de a cincea.

Date fiind informaţiile din spaţiul public despre certurile din Coaliţia de Guvernare în privinţa Bugetului, nu încape vorbă că Tataie de la Cotroceni i-a convocat pe certăreţi la Vila Lac pentru a-i împăca. Nu ştim dacă Klaus Iohannis îşi va scrie vreodată Memoriile. Tare ne temem că nu va face asta. Klaus Iohannis a realizat performanţa de a scrie şi publica două cărţi de memorii înainte de a-şi încheia mandatul de preşedinte avansînd o premieră în istoria politicii mondiale:

Cea de a scrie memoriile nu despre trecut, ci despre viitor.

În absenţa unui Comunicat despre întîlnire rămîne să ne aventurăm rău în presupuneri despre ce-a făcut şi ce-a dres Klaus Iohannis ca Tataie care şi-a chemat fiii gîlcevitori pentru a-i împăca.

I-a ascultat pe cei patru lideri, după care a zis:

Aveţi cu toţii dreptate?

Le-a zis din start cum trebuie să arate Bugetul şi liderii Coaliţiei, pe post de copii cuminţi şi-au notat conştiincioşi indicaţiile?

I-a lăsat să se certe pe rupte, în timp ce el, stînd în capul mesei şi-a pus deştele la urechi şi a ascultat transpus o romanţă sau sunetele liniştitoare ale unui pîrîiaş susurînd printre pietricele?

Indiferent de ce a făcut la întîlnire, Klaus Iohannis s-a manifestat din nou, în conflict cu Constituţia, drept Tataie al Coaliţiei de Guvernare.

El i-a convocat le liderii Coaliţei de Guvernare ca să le dea cîteva la fund”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici