Scandal după finala Euro 2020. Dezamăgirea suporterilor, vizibilă în postări rasiste pe reţelele sociale. Un agent imobiliar a fost arestat

  • După finala Euro 2020, când jucătorii Bukayo Saka, Marcus Rashford şi Jadon Sancho au ratat loviturile de departajare, mai mulţi suporteri englezi şi-au manifestat dezamăgirea în mod agresiv.
  • Un agent imobiliar din Manchester a fost arestat în urma unei presupuse postări cu conţinut rasist pe reţeaua de socializare Twitter.
  • Boris Johnson ameninţă reţelele de socializare cu amenzi drastice din cauza abuzurilor rasiste. În plus, cei care se fac vinovaţi de astfel de postări „nu vor merge la meci”.
3015 afișări
Imaginea articolului Scandal după finala Euro 2020. Dezamăgirea suporterilor, vizibilă în postări rasiste pe reţelele sociale. Un agent imobiliar a fost arestat

FOTO: Marcus Rashford, după lovitura ratată din finala Euro 2020

Poliţia din Manchester l-a arestat miercuri pe Andrew Bone, un agent imobiliar Savills în vârstă de 37 de ani. După eşecul englezilor la Euro 2020, acesta a postat pe Twitter un mesaj rasist, făcând referire la fotbaliştii minoritari etnic din echipa naţională a Angliei.
 
Bărbatul s-a prezentat la secţia de poliţie Cheadle Heath în dimineaţa zilei de miercuri, unde a fost arestat pentru o infracţiune din categoria Actelor de Comunicare Maliţioasă, scrie Daily Mail.
 
Bone susţine însă că nu ar fi autorul mesajului „N***** au distrus totul”. Suspectul a declarat că activitatea înregistrată pe contul personal de Twitter, duminică seara, a fost rezultatul unei înscenări, după ce o altă persoană i-ar fi aflat parola. Mai mulţi utilizatori ai reţelei de socializare au semnalat conţinutul rasist al mesajului, iar postarea a fost ştearsă. Bone cere acum poliţiei să investigheze cazul.
 
Mesajul a fost postat la scurt timp după ce jucătorii naţionalei Angliei, Bukayo Saka, Marcus Rashford şi Jadon Sancho, au ratat toate loviturile de departajare în finala Euro 2020 de duminică seară.
 
Trei ofiţeri, cu saci de probe, au fost fotografiaţi în faţa casei lui Bone. Oamenii legii au petrecut 20 de minute colectând dovezi în locuinţa din Manchester. Potrivit declaraţiilor oficiale din cursul zilei, suspectul rămâne în arest pentru audieri. Savills declară că angajatul companiei a fost suspendat temporar, pe perioada desfăşurării anchetei.
 
Inspectorul Matt Gregory subliniază că „acţiunile unui număr mic de oameni au umbrit un eveniment extraordinar pentru ţara noastră, duminică seara. Rămânem fermi în angajamentul nostru: orice abuz rasist, indiferent dacă este online sau nu, este inacceptabil”.
 
De atunci, Twitter a blocat peste 1.000 de postări referitoare la confruntarea Italia-Anglia, din cauza conţinutului rasist. Facebook, care deţine şi Instagram, a descris atacurile online drept „pline de ură” şi a declarat că lucrează la eliminarea comentariilor rasiste. Cu toate acestea, cercetările efectuate de Center for Countering Digital Hate arată că Instagram a eliminat doar 6 din cele 106 conturi raportate de utilizatori pentru propagarea abuzului rasial.
 
Duminică, pe Wembley, Anglia şi Italia au remizat cu 1-1 după prelungiri, iar Italia a câştigat la penalty-uri cu 3-2. Drept „pedeapsă”, mai mulţi suporteri englezi şi-au manifestat dezamăgirea în mod agresiv. De asemenea, o pictură murală din Manchester, care îl înfăţişa pe fotbalistul Marcus Rashford, a fost vandalizată.
 
 
 
Asociaţia de Fotbal din Anglia a lansat în primele ore ale dimineţii de luni o declaraţie în care condamna abuzul rasist din spaţiul online la adresa jucătorilor în urma pierderii finalei Euro 2020: „FA condamnă cu tărie toate formele de discriminare şi este îngrozită de rasismul din spaţiul online care a vizat unii dintre jucătorii noştri. (...) Vom face tot ce putem pentru a sprijini jucătorii afectaţi, cerând în acelaşi timp pedepsele cele mai dure posibile pentru oricine este responsabil”.
 
Boris Johnson ameninţă reţelele de socializare cu amenzi drastice din cauza abuzurilor rasiste. Răspunzând întrebărilor parlamentarilor britanici, acesta a spus că Guvernul său va modifica regimul de interzicere a suporterilor pe stadioanele de fotbal, astfel încât să acopere şi cazurile de rasism online: „Dacă sunteţi vinovaţi de abuzuri rasiste online asupra fotbaliştilor, atunci nu veţi merge la meci. Fără excepţii, fără scutiri, fără scuze."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici