18 august 1920 - Femeile din statul Tennessee primesc drept de vot

Pe 18 august 1920, statul Tennessee a devenit cel de-al 36-lea şi ultimul stat necesar pentru a ratifica al 19-lea amendament la Constituţia SUA, care garanta femeilor dreptul de a vota. Acest amendament, cunoscut şi sub numele de amendamentul Susan B. Anthony, a fost propus pentru prima dată în Congres în 1878, dar a fost respins de şase ori până în 1919, când a fost aprobat şi trimis statelor pentru ratificare.

133 afișări
Imaginea articolului 18 august 1920 - Femeile din statul Tennessee primesc drept de vot

Sufragete -Library of Congress

Procesul de ratificare a fost dificil şi controversat, deoarece mulţi se opuneau ideii de a le acorda femeilor drepturi politice egale cu bărbaţii. Mişcarea pentru sufragiul feminin, condusă de activiste precum Elizabeth Cady Stanton, Lucretia Mott, Carrie Chapman Catt, Alice Paul şi Lucy Burns, a folosit diverse strategii pentru a convinge opinia publică şi legislatorii să susţină cauza lor. Acestea au inclus mitinguri, marşuri, proteste, greve de foame, arestări şi chiar închisoare. 

În august 1920, totul se reducea la votul statului Tennessee, care avea puterea să decidă soarta amendamentului. Senatul statului a votat în favoarea ratificării, dar Camera Reprezentanţilor era împărţită. Votul decisiv a fost dat de Harry T. Burn, un tânăr reprezentant care iniţial se opunea amendamentului, dar şi-a schimbat părerea după ce a primit o scrisoare de la mama sa, Febb Ensminger Burn. Ea îi scria: „Hurrah şi votează pentru sufragiu şi nu-i ţine în îndoială”¹. Ascultând sfatul mamei sale, Burn a votat „da” şi a asigurat ratificarea amendamentului cu o majoritate de un singur vot. 

Prin gestul său curajos, Burn a făcut posibil ca al 19-lea amendament să devină lege pe 26 august 1920, oferind astfel dreptul de vot la nivel naţional pentru aproximativ 26 de milioane de femei americane.

Acest eveniment istoric a marcat o victorie majoră pentru mişcarea pentru drepturile femeilor şi un pas important spre egalitatea de gen în SUA.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici