ACCIDENTUL DE LA FUKUSHIMA: Fostul premier japonez recunoaşte răspunderea statului, dar îşi pledează cauza

Fostul premier japonez Naoto Kan, aflat în funcţie în momentul producerii catastrofei nucleare de la Fukushima, a recunoscut luni responsabilitatea statului în această dramă, dar a apărat felul în care a gestionat criza, admiţând totuşi unele confuzii în acest proces.

152 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL DE LA FUKUSHIMA: Fostul premier japonez recunoaşte răspunderea statului, dar îşi pledează cauza

ACCIDENTUL DE LA FUKUSHIMA: Fostul premier japonez recunoaşte răspunderea statului, dar îşi pledează cauza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kan a fost audiat luni de o Comisie independentă de anchetă parlamentară, după ce a fost criticat dur pentru modul în care a exercitat controlul în cursul acestui accident nuclear major, declanşat la centrala nucleară Fukushima Daiichi de cutremurul şi tsunamiul ce i-a urmat care au devastat nord-estul Japoniei la 11 martie 2011.

"Având în vedere că accidentul a avut loc într-o centrală din cadrul politicii de stat, principala responsabilitate îi revine statului", a declarat fostul şef de Guvern în faţa membrilor Comisiei prezidate de omul de ştiinţă Kiyoshi Kurokawa, un fost consilier politic.

"Aş vrea să prezint din nou scuze pentru că nu am reuşit să stopez criza", a adăugat Kan.

În pofida acestei asumări a vinei, fostul premier a petrecut două ore şi jumătate apărându-şi deciziile, dar recunoscând totodată că mai multe dispoziţii au întârziat să fie luate.

"Ar fi fost bine să fac acest lucru mai devreme", a spus în mai multe rânduri fostul şef a Guvernului.

Kan a fost audiat în special în legătură cu subiecte care provoacă în continuare polemică, şi anume vizita sa la centrală în dimineaţa de 12 martie, întârzierea pornirii ventaliţiei în scopul evitării exploziilor de hidrogen, injectarea contestată de apă de mare în ractoare, intenţia companiei administratoare de a părăsi instalaţia aflată în pericol şi ajutorul tehnic din partea Statelor Unite în primele zile.

Audierea lui Kan, care de-acum pledează pentru abandonarea energiei nucleare, are loc la mai bine de un de la catastrofă, în contextul în care Japonia este complet privată de reactoarele sale şi se întreabă care este politica de urmat.

Comisia independentă de anchetă parlamentară, care s-a întrunit luni în cadrul celei de a şaisprezecea sa şedinţă, urmează să îşi prezinte concluziile în iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici