Accidentul de la Smolensk are consecinţe majore pentru relaţiile armatei poloneze cu NATO

Accidentul de la Smolensk are consecinţe majore pentru armata poloneză, pentru că, deşi toţi ofiţerii militari decedaţi au fost înlocuiţi de adjuncţii lor, ceea ce s-a pierdut sunt relaţiile interpersonale între comandanţii polonezi şi omologii lor din NATO, comentează agenţia de analiză STRATFOR.

32 afișări
Imaginea articolului Accidentul de la Smolensk are consecinţe majore pentru relaţiile armatei poloneze cu NATO

Accidentul de la Smolensk are consecinţe majore pentru relaţiile armatei poloneze cu NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste relaţii includ şi cele create cu oficialii americani cu care Polonia a negociat amplasarea de rachete Patriot şi elemente al unui sistem de apărare antirachetă. Armata este deci prima sferă de conducere evident afectată în urma acestui accident aerian în care şi-au pierdut viaţa preşedintele polonez, Lech Kaczynsky, şi soţia sa, alături de alte 94 persoane, printre care numeroşi înalţi oficiali militari şi politici. Armata s-a confruntat cu o tragedie similară în 2008, când 20 de persoane - majoritatea fiind înalţi oficiali din aviaţia militară - au murit într-un accident aerian. Totuşi, misiunea poloneză în Afganistan nu va avea de suferit, deoarece trupele de acolo sunt integrate în efortul internaţional general, apreciază agenţia de analiză STRATFOR.

Pe plan intern, accidentul de la Smolensk reprezintă o lovitură puternică pentru partidul Lege şi Justiţie (PiS), al lui Kaczynsky. Deşi fratele său geamăn, Jaroslaw, fost prim-ministru, este încă liderul partidului şi un posibil candidat la următoarele alegeri prezidenţiale, el va trebui să reconstruiască de la zero conducerea acestei formaţiuni politice, comentează STRATFOR.

Potrivit agenţiei de analiză, din punct de vedere geopolitic, tragedia aeriană de la Smolensk a oferit Rusiei o şansă de a-şi intensifica încercările de apropiere diplomatică de Polonia, care au început înainte de accident. Mai întâi, posturile de televiziune ruse şi poloneze au difuzat în permanenţă imagini cu premierii celor două ţări, Vladimir Putin şi Donald Tusk, îmbrăţişându-se la locul accidentului. În al doilea rând, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a susţinut un discurs televizat în care, spre surprinderea majorităţii polonezilor, a anunţat o zi de doliu naţional luni. Apoi, mişcarea naţionalistă condusă de Kremlin, Nashi, a depus lumânări şi flori la ambasada poloneză din Moscova, fapt neobişnuit, având în vedere că mişcarea criticase vehement în trecut politica externă poloneză, în special faţă de Georgia.

Această strategie a Moscovei de atragere a Poloniei de partea sa va avea succes doar dacă Statele Unite nu reuşesc să asigure acest fost stat comunist în legătură cu angajamentul lor faţă de apărarea Varşoviei. Motivul strategiei Rusiei îl constituie faptul că ea nu doreşte ca Polonia să conducă o coaliţie antirusească în interiorul UE şi NATO. Polonia, stat membru al UE şi NATO, nu se află în sfera de influenţă a Rusiei, dar este o ţară foarte importantă cu care Moscova ştie că trebuie să aibă relaţii bune, pentru a putea controla Belarusul şi Ucraina, potrivit STRATFOR.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici