ACORD între marile puteri şi Iran asupra programului nuclear al Teheranului. Acest acord aduce o speranţă de ieşire dintr-o criză care durează de 10 ani

Marile puteri şi Iranul au ajuns la un acord asupra programului nuclear al Teheranului în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Geneva, după patru zile de negocieri "dificile", aducând o speranţă de ieşire dintr-o criză care durează de zece ani.

1802 afișări
Imaginea articolului ACORD între marile puteri şi Iran asupra programului nuclear al Teheranului. Acest acord aduce o speranţă de ieşire dintr-o criză care durează de 10 ani

Acord între marile puteri şi Iran asupra programului nuclear al Teheranului. Acest acord aduce o speranţă de ieşire dintr-o criză care durează de 10 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul a fost anunţat după mai multe ore de blocaj asupra "dreptului" la îmbogăţirea uraniului al Iranului.

"Am ajuns la un acord", a scris într-un mesaj postat pe Twitter Michael Mann, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, care a condus negocierile, mandatată de ONU şi Grupul 5+1. Mann nu a oferit detalii.

Obama salută acordul asupra programului nuclear al Iranului drept o "primă etapă importantă"

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a calificat sâmbătă drept o "primă etapă importantă" acordul interimar încheiat cu Iranul asupra programului său nuclear, subliniind totodată că în acest dosar persistă "dificultăţi enorme".

Într-o intervenţie solemnă, la Casa Albă, Obama a oferit asigurări că acest acord, obţinut cu greu la Geneva, "barează calea cel mai evident" Republicii islamice spre bomba atomică şi a îndemnat Congresul american să se abţină de la adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Iranului.

Rohani salută acordul de la Geneva ca deschizând "noi orizonturi"

Preşedintele iranian Hassan Rohani a salutat acordul încheiat duminică la Geneva între Iran şi marile puteri asupra controversatului program nuclear al Teheranului, afirmând că acesta "deschide noi orizonturi".

Negciatorii, prezenţi la Geneva, au salutat la rândul lor un "succes" pentru Iran, după cinci zile de negocieri dure cu reprezentanţii ţărilor din cadrul Grupului 5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania).

"Votul poporului pentru moderaţie şi angajament constructiv, dar şi eforturile neobosite ale echipelor de negociere vor deschide noi orizonturi", a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele moderat, care a lansat o politică de deschidere către Occident după ce a fost ales în această funcţie în iunie.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, care a condus negocierile alături de şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton, mandatată de ţările din cadrul Grupului 5+1, a declarat într-un mesaj postat pe Facebook că negocierile s-au "încheiat cu succes".

"Îmbogăţirea uraniului a fost recunoscută, sancţiunile sunt pe o pistă descendentă", a adăugat el, fără să ofere alte precizări asupra prevederilor acordului.

Şeful negociatorilor iranieni Abbas Araghchi a declarat, de asemenea, într-un mesaj postat pe Twitter, că programul iranian de îmbogăţire a uraniului a fost "recunoscut" în cursul negocierilor cu marile puteri, fără să precizeze dacă dreptul la îmbogăţirea uraniului, revendicat de către Teheran, este menţionat în acord.

Diplomaţii marilor puteri au negociat începând de miercuri, la Geneva, cu Iranul, în căutarea unui acord interimar pentru o perioadă de şase luni, care să aducă garanţii asupra caracterului paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul unei relaxări "limitate" a sancţiunilor care afectează economia iraniană.

Activităţile de îmbogăţire a uraniului se află în centrul unor îngrijorări ale occidentalilor şi israelienilor, care se tem că uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% ar putea să fie folosit de către Iran pentru a obţine uraniu îmbogăţit la nivelul de 90% în scopuri militare, în pofida dezminţirilor Teheranului. Regimul iranian afirmă că acest uraniu este destinat reactorului său de cercetare şi unor scopuri medicale.

Acordul cu Iranul va face lumea, Israelul şi partnerii SUA "mai sigure", afirmă Kerry

Acordul încheiat la Geneva asupra programului nuclear iranian va face "lumea mai sigură, Israelul şi partenerii (Statelor Unite) în regiune mai siguri", a declarat secretarul de Stat John Kerry, într-o conferinţă de presă.

"Acest acord complet va face lumea mai sigură (...) şi Israelul mai sigur, partenerii noştri în regiune mai siguri", a spus el.

"Prima etapă nu spune că Iranul are dreptul la îmbogăţirea (uraniului), indiferent ce spun anumite comentarii de interpretare", a subliniat Kerry.

Acordul de la Geneva este un acord asupra unui plan de acţiune, anunţă Ashton

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, înconjurată de toţi miniştrii angajaţi în negocierea asupra programului nuclear iranian, a citit la sediul ONU de la Geneva o declaraţie comună anunţând "un acord asupra unui plan de acţiune".

"Am ajuns la un acord asupra unui plan de acţiune", a spus Lady Ashton, alături de care se afla ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif. Miniştrii ţărilor din cadrul grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) s-au felicitat între ei şi l-au felicitat pe Zarif, dar acesta a evitat să dea mâna cu Lady Ashton, din motive religioase.

Ea l-a îmbrăţişat, în schimb, pe secretarul de Stat John Kerry.

Referindu-se la conţinutul acordului, pe care nu a vrut să îl expliciteze, şefa diplomaţiei europene a apreciat că "este întotdeauna rău să iei un punct şi să încerci să îl poziţionezi într-un anumit fel". "Noi am încercat să răspundem preocupărilor comunităţii internaţionale şi (am încercat) să o facem într-un mod respectuos faţă de Guvernul şi poporul iranian", a declarat ea pentru AFP.

Acordul cu Iranul marchează "un punct de cotitură", apreciază Westerwelle

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a declarat că acordul semnat cu Iranul privind programul nuclear al Teheranului este un "punct de cotitură" şi că ţările occidentale s-au "apropiat bine" de "obiectivul (lor) de a împiedica o înarmare nucleară a Iranului"

"Am atins pentru prima dată o unitate politică asupra primilor paşi substanţiali", şi-a exprimat satisfacţia Westerwelle, care a îndemnat la "utilizarea lunilor următoare pentru construirea unei încrederi reciproce" şi şi-a exprimat dorinţa "unei continuări rapide a negocierilor în vederea unui acord final".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici