Acord istoric. Ţările lumii au ajuns la un acord care face un apel fără precedent la renunţarea la combustibilii fosili. După ani de summit-uri, textul acordului este cel mai dur la adresa petrolului, gazelor şi cărbunelui

Ţările au ajuns la un acord în cadrul summitului COP28 privind clima pentru a renunţa la combustibilii fosili în încercarea de a ajunge la emisii nete zero la nivel mondial până în 2050.

7273 afișări
Imaginea articolului Acord istoric. Ţările lumii au ajuns la un acord care face un apel fără precedent la renunţarea la combustibilii fosili. După ani de summit-uri, textul acordului este cel mai dur la adresa petrolului, gazelor şi cărbunelui

Acord istoric. Ţările lumii au ajuns la un acord care face un apel fără precedent la renunţarea la combustibilii fosili. După ani de summit-uri, textul acordului este cel mai dur la adresa petrolului, gazelor şi cărbunelui

Catalogat drept "istoric" de către preşedintele COP28, Sultan al-Jaber, şi lăudat de SUA şi UE, acordul a fost totuşi criticat de 39 de mici naţiuni insulare care s-au plâns că a fost impus fără sprijinul lor.

Ţările vor trebui acum să stabilească obiective "ambiţioase de reducere a emisiilor la nivelul întregii economii", care să acopere toate gazele cu efect de seră şi care să fie în concordanţă cu limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

Cu toate acestea, textul recunoaşte că obiectivele ar trebui stabilite "în funcţie de diferitele circumstanţe naţionale", o referire la principiul conform căruia ţările mai sărace ar putea întâmpina mai multe dificultăţi în reducerea emisiilor decât ţările mai bogate.

Viitorul rol al combustibililor fosili a fost subiectul principal al COP28, care este găzduit în Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari producători de petrol şi gaze din lume. Diplomaţii au declarat că Arabia Saudită şi alte ţări Opec au făcut presiuni mari pentru un acord mai diluat: o renunţare la orice referire la eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Statele europene, latino-americane şi statele insulare vulnerabile, precum şi SUA şi Marea Britanie, şi-au intensificat eforturile în cursul zilei de ieri pentru a obţine un acord mai puternic privind eliminarea petrolului, gazelor şi cărbunelui.

Acordul final a fost obţinut după o noapte de consultări intense care au durat până la primele ore ale dimineţii.

Miniştrii din întreaga lume, inclusiv din UE şi Canada, au lăudat acordul ca fiind istoric  John Kerry, trimisul special al SUA pentru climă, a declarat că acordul este un motiv de "optimism" şi că trimite un "mesaj foarte puternic către lume".

Cu toate acestea, a fost criticată lipsa de detalii privind modul în care ţările mai sărace, cu datorii mari, vor finanţa trecerea de la combustibilii fosili şi îşi vor adapta economiile la încălzirea globală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici