Activiştii pro-democraţie din Hong Kong doresc să înfiinţeze un Parlament în exil, după controversata lege votată de China

Activiştii pro-democraţie din Hong Kong discută un plan de înfiinţare a unui parlament în exil pentru păstrarea democraţiei şi trismiterea unui mesaj Chinei că libertatea nu poate fi strivită, a declarat Simon Cheng, relatează The Guardian.

202 afișări
Imaginea articolului Activiştii pro-democraţie din Hong Kong doresc să înfiinţeze un Parlament în exil, după controversata lege votată de China

Sursă foto: Profimedia

Hong Kong, fostă colonie britanică care a revenit la stăpânirea chineză în 1997, a cunoscut în ultimele luni manifestaţii adesea violente, pro-democraţie şi anti-China. Manifestaţiile au creat cea mai mare criză politică pentru Beijing de la protestele din Piaţa Tiananmen din 1989.

Miercuri poliţia din Hong Kong a tras cu tunurile de apă şi a împrăştiat gaze lacrimogene în direcţia manifestanţilor, arestând peste 300 de oameni. Protestatarii au ieşit din nou în stradă pentru a sfida noua lege a securităţii ce a fost introdusă de China pentru a înăbuşi dizidenţa.

Legea pune cel mai liber oraş al Chinei şi unul dintre cele mai importante centre financiare din lume pe o cale spre o conducere autoritară. China a avertizat puterile străine să nu se implice în treburile sale interne.

Cheng a lucrat la consulatul britanic din Hong Kong aproape doi ani, până când a fugit după ce a spus că a fost bătut şi torturat de poliţia secretă din China.

"Un parlament în exil poate trimite un semnal foarte clar Beijingului şi autorităţilor din Hong Kong că democraţia nu trebuie să fie la mila lui Beijing", a declarat el pentru Reuters la Londra. „Vrem să înfiinţăm grupuri civice neoficiale care să reflecte opiniile oamenilor din Hong Kong.”

El a spus că, deşi ideea este încă într-un stadiu incipient, un parlament în exil va sprijini oamenii din Hong Kong şi mişcarea pro-democraţie de acolo. El a refuzat să spună unde ar putea avea Parlamentul sediul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici