AFP: Europa este mai vulnerabilă ca niciodată, arată atacurile de la Bruxelles

Atacurile de la Bruxelles arată că reţele jihadiste din Belgia, dar şi în restul Europei, rămân capabile să organizeze operaţiuni de amploare sângeroase, indiferent de presiunea pe care poliţia o exercită asupra lor, apreciază experţi şi oficiali, relatează AFP online.

3323 afișări
Imaginea articolului AFP: Europa este mai vulnerabilă ca niciodată, arată atacurile de la Bruxelles

AFP: Europa este mai vulnerabilă ca niciodată, arată atacurile de la Bruxelles

Anul "2015 a fost dificil, dar mă tem ca 2016 să nu fie teribil", declară pentru AFP un reprezentanr francez în lupta împotriva terorismului, care cere să rămână anonim. Pe ecranul televizorului, în biroul său, defilează imagini cu o gură de metrou din care iese fum, de pe aeroportul devastat de la Bruxelles, cu sediile Uniunii Europene (UE) şi NATO.

"Atacurile de la Bruxelles sunt în mod clar o răzbunare după valul de arestări. Este o escaladare. Ele dovedesc că ei au oameni pregătiţi în orice moment pentru operaţiuni de tip kamikaze, cu armament, explozivi", spune el. "Mesajul lor este «suntem în continuare aici, nu ne puteţi aresta»", subliniază oficialul.

"În Franţa, dar şi în Europa, există motive de îngrijorare", adaugă el. "Vom fi loviţi de un val de terorism foarte puternic, pe care-l vom putea opri doar parţial. Vom prinde unele echipe - nu au avut loc niciodată atât de multe arestări -, dar nu-i vom putea prinde pe toţi. Este imposibil. Suntem depăşiţi", continuă acesta.

Recentul val de arestări în Belgia, în cadrul anchetei privind atacurile de la Paris, soldate în noiembrie cu 130 de morţi, a permis destructurarea unei mari părţi a reţelei trimise din Siria de către gruparea Statul Islamic (SI), însă anunmiţi suspecţi sunt în continuare fugari. Însă alţi presupuşi jihadişti - care au rămas sub radarul forţelor de ordine - au dovedit marţi că sunt capabili să treacă la acţiune.

În opinia lui Thomas Hegghammer, un expert de la Norvegian Defense Research Establishment, atacurile de la Bruxelles "dovedesc că erau pregătiţi. Nimeni nu poate să organizeze o operaţiune de acest tip în 48 de ore (...). Admiţând că aceste atacuri sunt mai mult sau mai puţin legate de cele de la Paris, este pentru prima dată când o reţea este capabilă să lovească de două ori într-un mod atât de important".

"Nimeni nu ştie ce să facă"

Înainte de a muri, presupusul lider al comandoului de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, le-a spus unor apropiaţi că a intrat în Franţa "fără documente oficiale", însoţit de alţi 90 de bărbaţi - "sirieni, irakieni, francezi, germani, englezi". El a preconizat, de asemenea, alte atacuri "încă şi mai rele".

"Trebuie ca această afirmaţie să fie luată în serios, ştim acest lucru de ceva timp", afirmă acelaşi oficial francez de rang înalt. "Criticile la adresa poliţiei belgiene sunt nejustificate: muncesc bine, dar sunt copleşiţi de numărul important, la fel ca toţi colegii lor europeni. Cu toţii vom avea parte de partea noastră de atacuri, mi-e teamă", avertizează el.

În faţa unor jihadişti atât de hotărâţi - care din cauza celor cinci ani de război în Siria şi Irak stăpânesc acum mânuirea armelor de război şi fabricarea explozivilor artizanali foarte puternici - paradele există, dar îşi arată rapid limitele, apreciază el.

Atacurile din Belgia au loc în contextul în care gruparea SI pierde teren în Irak şi Siria şi de dezvoltă în Libia.

"Cel mai îngrijorător", apreciază el, "este faptul că atacurile de marţi dovedesc că au kamikaze care pot fi mobilizaţi imediat. Împotriva acestui lucru nu putem face nimic. Nimeni nu ştie ce să facă. Nici măcar patrulele militare nu sunt suficiente. Sau e vorba de noroc: vezi un tip cu un rucsac, îl controlezi şi bingo. Dar, într-un aeroport, la o oră de vârf, vă imagnaţi, acest lucru este imposibil. Iar dacă pui controlorii de bagaje la intrarea aerogării creezi cozi în exterior, nişte ţinte ideale - e şi mai rău", continuă el.

Cu mii de voluntari plecaţi să îngroaşe rândurile SI şi cu unii deja întorşi în ţările de origine, uneori în deplină discreţie, poliţiştii şi serviciile de informaţii europene se confruntă cu o ameninţare fără precedent, la care caută în continuare un răspuns.

"Este o chestiune de reţea, iar din acest punct de vedere ei sunt puternici", apreciază Thomas Hegghammer. "Astăzi (marţi) s-a întâmplat în Belgia, dar acelaşi lucru s-ar putea întâmpla altundeva. Nu trebuie, mai ales, să se creadă că este vorba despre o problemă belgiană", subliniază expertul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici