Alegeri anticipate în Slovacia: Care sunt principalele partide politice care participă la scrutin

Slovacia organizează sâmbătă alegeri legislative anticipate, pe care ar urma să le câştige opoziţia social-democrată, relatează AFP, prezentând principalele formaţiuni politice participante la acest scrutin.

151 afișări
Imaginea articolului Alegeri anticipate în Slovacia: Care sunt principalele partide politice care participă la scrutin

Alegeri anticipate în Slovacia: Care sunt principalele partide politice care participă la scrutin (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

- Smer-SD (Direcţia Social-Democraţie): partid de stânga condus de Robert Fico (în vârstă de 47 de ani), fost premier în perioada 2006-2010, mare favorit în alegeri cu 40 la sută din intenţiile de vot.

- Creştin-democraţi (KDH): partid membru al coaliţiei guvernamentale formate din patru partide de centru-dreapta, creditat cu 10 la sută din voturi, şi condus de fostul comisar european Jan Figel (52 de ani).

- SDKU-DS (Uniunea Democrată şi Creştină Slovacă): liderul coaliţiei în exerciţiu, creditat cu 5,1 la sută din intenţiile de vot, faţă de 15 la sută cât a obţinut la alegerile legislative din iunie 2010. Acesta este partidul premierului actual, Iveta Radicova, şi condus de Mikulas Dzurinda (57 de ani), fost premier în 1998-2006.

- SaS (Libertate şi Solidaritate): formaţiune liberală creditată cu 6 la sută din intenţiile de vot, membră a coaliţiei în exerciţiu. Acest partid condus de Richard Sulik (44 de ani), a votat împotriva consolidării Fondului de salvare din zona euro în timpul dezbaterilor din octombrie din Parlament, provocând înlăturarea Guvernului lui Radicova.

- Most-Hid (7 la sută din intenţiile de vot): o altă componentă a coaliţiei în exerciţiu, se prezintă ca un "pod" între slovaci şi ungari, care constituie 10 la sută din populaţia ţării. Fondatorul şi liderul său actual, Bela Bugar (54 de ani), este fostul lider al unei formaţiuni ce reprezintă minoritatea ungară în Slovacia, SMK.

- Oameni Obişnuiţi: noul partid protestatar care face apel la plecarea politicienilor corupţi, înregistrează 6 la sută din intenţiile de vot. Liderul său, Igor Matovici (38 de ani), se laudă că a trecut un test cu detectorul de minciuni care dovedeşte că nu este corupt.

- Mişcarea 99 la sută: o altă formaţiune protestatară care şi-a împrumutat numele de la mişcarea Occupy Wall Street, fără lider, creată prin intermediul reţelelor sociale. Aceasta beneficiază de 5-6 la sută din intenţiile de vot.

- SNS (Partidul Naţional Slovac): condus de Jan Slota (58 de ani), cunoscut pentru discursul său antiungar şi antirom. Sosirea la puterea a SNS în cadrul Guvernului lui Fico în 2006 a intensificat tensiunile cu Ungaria vecină. Partidul, creditat cu 4 la sută din intenţiile de vot, se află sub pragul de eligibilitate de 5 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici