Alegerile legislative din Olanda: Principalii lideri ai partidelor care participă la scrutin

Angajat în sectorul privat, activist Greenpeace, profesor, angajat al Consiliului de asigurări de sănătate - liderii principalelor partide aflate în cursa pentru alegerile legislative de miercuri din Olanda au trecuturi la fel de diferite ca şi culorile lor politice.

93 afișări
Imaginea articolului Alegerile legislative din Olanda: Principalii lideri ai partidelor care participă la scrutin

Alegerile legislative din Olanda: Principalii lideri ai partidelor care participă la scrutin (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

MARK RUTTE

Liberalul Mark Rutte, al cărui partid se află în fruntea sondajelor, este un fost angajat al gigantului anglo-olandez din domeniul agroalimentar Unilever, fascinat de liberalismul economic anglo-saxon şi de "visul american".

Acest elegant celibatar, în vârstă de 45 de ani, a fost de două ori secretar de stat, între 2002 şi 2006, înainte de a deveni, în urma alegerilor legislative din 2010, primul premier liberal al Olandei începând din 1918.

Licenţiat în istorie, Mark Rutte a crescut într-un cartier şic din Haga. Puţin ataşat de convenţiile sociale, are doar o maşină de ocazie, foloseşte un telefon mobil vechi şi stă în continuare în apartamentul pe care şi l-a cumpărat după terminarea studiilor.

DIEDERIK SAMSOM

Diederik Samsom, în vârstă de 41 de ani, aflat în fruntea Partidului Muncii PvdA din martie, este un fost activist Greenpeace, ceea ce a făcut să fie arestat de 10 ori de poliţie în timpul unor acţiuni de protest. El dă asigurări că familia sa, în special fiica sa în vârstă de 11 ani, care suferă de un handicap, constituie motivul pentru care a intrat în politică.

Idealist, Diederik Samsom avea 15 ani când a explodat reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Acest eveniment l-a marcat de aşa natură încât, mai târziu, a făcut studii în domeniul fizicii nucleare şi a lucrat timp de şase ani pentru Greenpeace.

Considerat un excelent orator, o persoană curajoasă care nu ezită să caute confruntarea, Diederik Samsom a devenit deputat în 2003, după o scurtă experienţă ca director al unei societăţi specializate în energie verde. Excelentele sale prestaţii în timpul dezbaterilor televizate l-au ajutat să crească în sondaje.

EMILE ROEMER

Socialistul Emile Roemer, în vârstă de 50 de ani, care reprezintă stânga "dură" olandeză, este un fost profesor, care, înainte de a fi ales deputat în 2006, a fost multă vreme activ în viaţa politică a oraşului său natal, Boxmeer (12.000 de locuitori).

Consilier local, apoi viceprimar, acesta se raportează la Martin Luther King şi de declară revoltat de inegalităţile şi individualismul tot mai pronunţat din societatea olandeză.

Al patrulea copil dintr-o familie de cinci, el a primit o educaţie catolică, părinţii săi fiind ataşaţi cauzei partidului creştin-democrat CDA, dar, la vârsta de 18 ani s-a alăturat Partidului Socialist, devenind liderul acestuia în 2010.

GEERT WILDERS

Lider al partidului de extremă dreapta PVV, Geert Wilders a transformat lupta împotriva islamului în calul său de bătaie, de la crearea formaţiunii sale politice, în 2006. Recent, el a început să militeze pentru ieşirea din Uniunea Europeană şi pentru abandonarea monedei unice.

Geert Wilders, în vârstă de 49 de ani, a lucrat pentru Consiliul de asigurări de sănătate, după care, în 1990, a fost cooptat de partidul liberal VVD, fiind însărcinat cu dosarele socio-economice. În dezacord cu intrarea Turciei în Uniunea Europeană, a părăsit VVD în 2004 şi şi-a fondat propriul grup politic, care a devenit PVV în 2006.

Urmaş al liderului populist Pim Fortuyn, asasinat în 2002, Geert Wilders doreşte interzicerea Coranului şi a portului vălului islamic. În 2011, a fost considerat nevinovat după o acuzaţie de incitare la ură. Trăieşte permanent sub protecţia poliţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici