Aliaţii lui Hugo Chavez îi aduc omagii, în timp ce occidentalii văd în moartea sa "un nou început"

Principalii aliaţi latino-americani ai Venezuelei l-au comemorat pe preşedintele Hugo Chavez, calificat drept "om excepţional", a cărui "pierdere este irecuperabilă" pentru America de Sud, în timp ce Barack Obama a declarat că Venezuela "începe un nou capitol al istoriei sale".

608 afișări
Imaginea articolului Aliaţii lui Hugo Chavez îi aduc omagii, în timp ce occidentalii văd în moartea sa "un nou început"

Aliaţii lui Hugo Chavez îi aduc omagii, în timp ce occidentalii văd în moartea sa "un nou început" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Regimul comunist cubanez a decretat doliu naţional pentru trei zile, aducând un omagiu principalului său aliat politic şi economic, care a fost spitalizat în ultimele două luni în Cuba, înainte să se întoarcă la Caracas, la mijlocul lunii februarie. "Chavez este şi cubanez! El s-a identificat cu dificultăţile şi problemele noastre şi a făcut tot ce a putut, cu o extremă generozitate (...) El l-a însoţit pe Fidel (Castro) ca pe un adevărat fiu, iar prietenia sa cu Raul (Castro) este profundă", a precizat guvernul într-un comunicat.

Preşedintele Barack Obama a declarat că Statele Unite îi susţin pe venezueleni după moartea conducătorului lor şi speră la "relaţii constructive" cu viitorul guvern al acestei ţări. "În momentul în care Venezuela a intrat într-un nou capitol al istoriei sale, Statele Unite continuă să susţină politicile care promovează principiile democratice, statul de drept şi respectarea drepturilor omului", a încheiat Obama.

În Congresul american, aleşii republicani au primit cu entuziasm, fără menajamente, decesul. "Hugo Chavez a fost un tiran care i-a forţat pe venezueleni să trăiască în sărăcie. Decesul său compromite alianţa liderilor de stânga, antiamericani, în America de Sud", a declarat Ed Royce, preşedintele comisiei de Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor.

Preşedintele bolivian Evo Morales, a declarat cu lacrimi în ochi că este "devastat de moartea fratelui Hugo Chavez", din palatul prezidenţial din La Paz. El a precizat că se va deplasa în Venezuela în următoarele ore.

"După ce patima va dispărea (...), nu există niciun dubiu că lumea întreagă va recunoaşte măreţia acestui om extraordinar, curajos, plin de dragoste şi eroism", a declarat suspinând preşedintele ecuadorian Rafael Correa, într-o intervenţie.

Guvernul din Nicaragua, şi el membru, alături de Bolivia şi Ecuador, în Alianţa Bolivariană pentru Americi (Alba), inspirată de preşedintele venezuelian, a declarat că "oamenii excepţionali şi formidabili ca Hugo Chavez nu mor niciodată".

Preşedintele brazilian de stânga, Dilma Rousseff, a declarat că "Guvernul brazilian nu a fost întotdeauna de acord cu preşedintele Chavez, însă dispariţia sa este o pierdere irecuperabilă. Era un prieten al Braziliei şi al poporului brazilian".

"Am încredere în faptul că dragostea sa de ţară şi angajamentul pentru cauza celor mai defavorizaţi vor continua să lumineze viitorul Venezuelei", a declarat predecesorul la conducerea Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva.

În Columbia, preşedintele Juan Manuel Santos şi-a exprimat "regretul profund" pentru moartea lui Hugo Chavez, amintind că acesta a adus o susţinere importantă procesului de pace cu mişcarea de gherilă marxistă FARC.

În Chile, preşedintele Sebastian Pinera a subliniat rolul jucat de omologul venezuelian în înfiinţarea CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene), entitate regională fondată în cadrul Summitului de la Caracas din decembrie 2011 şi al cărei prim summit a avut loc la Santiago, la 28 ianuarie, în absenţa lui Chavez. "Am avut diferende, însă i-am apreciat întotdeauna forţa, angajamentul cu care preşedintele Chavez a luptat pentru ideile sale", a încheiat el.

Premierul Canadei, Stephen Harper, a apreciat că decesul preşedintelui Chavez deschide o perioadă de tranziţie care ar trebui să permită venezuelenilor să acceadă la un "viitor mai bun şi mai promiţător".

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon i-a adus un omagiu lui Hugo Chavez, subliniind că acesta "a fost constrâns să răspundă aspiraţiilor şi provocărilor celor mai vulnerabili" din ţara sa.

În Europa, preşedintele francez François Hollande a apreciat că Hugo Chavez a "marcat profund istoria ţării sale. (...) El a exprimat, dincolo de temperamentul şi viziunile sale, pe care nu le împărtăşim cu toţii, o voinţă incontestabilă de a lupta pentru dreptate şi dezvoltare".

"În calitate de preşedinte al Venezuelei, timp de 14 ani, el a inspirat conştiinţele din ţara sa, şi chiar din afara ei", a declarat ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague.

"Palestina se îşi ia adio de la un prieten loial, care a apărat cu înfocare dreptul nostru la libertate şi autodeterminare", a declarat Nabil Shaath, însărcinat cu relaţiile externe ale mişcării palestiniene Fatah. "Preşedintele Chavez a lucrat fără încetare nu doar pentru demnitatea şi gloria dragii sale Americi Latine, ci şi pentru toţi oamenii asupriţi, inclusiv din Palestina, o ţară care îl va păstra în inima sa", a adăugat el.

La Hollywood, regizorul american Oliver Stone, vechi susţinător al lui Hugo Chavez, a afirmat că acesta va "rămâne pentru totdeauna în istorie". Actorul Sean Penn i-a adus şi el un omagiu lui Chavez, declarând că persoanele sărace de pe glob au "pierdut un campion", iar America "un prieten pe care l-a ignorat tot timpul".

De la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin l-a descris pe Hugo Chavez, într-o scrisoare de condoleanţe, drept "un bărbat puternic şi extraordinar, care a privit înspre viitor şi care a fost exigent chiar şi cu el însuşi".

Afirmând că Chavez a cedat în faţa "unei boli suspecte", preşedintele Iranian Mahmoud Ahmadinejad i-a adus omagii preşedintelui venezuelian într-o scrisoare de condoleanţe, numindu-l "un martir care şi-a slujit poporul şi care a protejat valorile umane şi revoluţionare"

China a afirmat miercuri că îl consideră pe Chavez drept un "mare lider al Venezuelei şi, în plus, un important prieten al poporului chinez. El a contribuit în mare măsură la relaţiile amicale şi avantajoase între China şi Venezuela", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Hua Chunying, adăugând că preşedintele chinez Hu Jintao şi succesorul său Xi Jinping au transmis fiecare câte o scrisoare de condoleanţe.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle a cerut miercuri Venezuelei să înceapă o nouă eră după moartea preşedintelui Chavez. "Contez pe faptul că Venezuela va cunoaşte un nou început, după aceste zile de doliu", a subliniat şeful diplomaţiei germane, într-un comunicat. "Venezuela are un mare potenţial, iar democraţia şi libertatea sunt cele mai bune mijloace pentru a concretiza acest potenţial", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici