Ambasada SUA: Washingtonul a cerut să devină membru deplin al Comisiei de la Veneţia

Ambasada SUA informează că administraţia de la Washington a demarat procedura pentru a deveni membru deplin al Comisiei de la Veneţia, demers motivat de dorinţa de a susţine mai puternic reformele din ţările arabe, dar şi "din tinerele democraţii din unele ţări europene".

448 afișări
Imaginea articolului Ambasada SUA: Washingtonul a cerut să devină membru deplin al Comisiei de la Veneţia

Ambasada SUA: Washingtonul a cerut să devină membru deplin al Comisiei de la Veneţia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

'În data de 30 ianuarie, Statele Unite ale Americii au demarat procesul de obţinere a statutului de membru cu drepturi depline al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia). Comisia este un organ consultativ independent al Consiliului Europei, care oferă guvernelor consiliere în domeniul reformei juridice şi constituţionale", informează Ambasada SUA.

În calitate de membru cu drepturi depline, Statele Unite ale Americii vor putea să numească doi experţi în cadrul Comisiei, dublându-şi astfel numărul actual de reprezentanţi. Experţii săi vor putea participa la toate cele patru reuniuni anuale, la vizite în ţări, vor putea elabora şi redacta opinii şi vor putea vota asupra opiniilor şi recomandărilor propuse.

"Acest statut va spori capacitatea Statelor Unite de a susţine mai puternic eforturile de reformă din regiuni precum Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, dar şi din tinerele democraţii din unele ţări europene", evidenţiază comunicatul transmis de Ambasada SUA.

SUA a avut din 1991 statut de observator, iar în iulie 2012, preşedintele Comisiei, Gianni Buquicchio, i-a scris secretarului de Stat Hillary Clinton pentru a invita Statele Unite să devină membru cu drepturi depline al Comisiei, precizează comunicatul menţionat.

Comisia de la Veneţia a fost formată în 1990 pentru a oferi îndrumare ţărilor est-europene aflate în tranziţia spre democraţie, pentru a ajuta la prevenirea conflictelor şi la gestionarea crizelor prin consolidarea instituţiilor de drept din aceste ţări

Experţii numiţi de statele membre vizitează ţări, redactează puncte de vedere şi fac recomandări în efortul de a consolida instituţiile democratice şi a promova respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. De asemenea, la cerere, Comisia oferă instanţelor internaţionale asistenţă în interpretarea legii şi participă la reforma legislaţiei electorale şi la misiunile de observare a alegerilor.

Comisia de la Veneţia a prezentat în decembrie ultima opinie privind România. Aceasta a fost solicitată în iulie 2012 de către premierul Victor Ponta privind ordonanţele de urgenţă emise de Guvern cu privire la amendarea legii referendumului şi legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, dar şi de către secretarul general al Consiliului Europei privind compatibilitatea acţiunilor Guvernului şi Parlamentului cu principiile constituţionale şi statul de drept.

Comisia a prezentat în Opinia sa şi o serie de recomandări privind modificarea Constituţiei, făcând referire, pe lângă clarificarea competenţelor şefului statului şi ale primului-ministru, şi la procedura de suspendare a preşedintelui.

Guvernul României a salutat pe 14 decembrie formularea de către Comisia de la Veneţia a unui set de propuneri de revizuire a Constituţiei şi şi-a exprimat şi "satisfacţia pentru disponibilitatea" arătată de Comisie de a oferi asistenţă autorităţilor române pentru implementarea acestor reforme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici