Ambasadorul german în Turcia, convocat în cazul acuzaţiilor privind spionajul

Ambasadorul Germaniei în Turcia, Eberhard Pohl, a fost convocat, luni, la Ministerul de Externe de la Ankara, unde i se va prezenta o notă de protest în legătură cu presupusele activităţi germane de spionaj, anunţă un diplomat turc.

103 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul german în Turcia, convocat în cazul acuzaţiilor privind spionajul

Ambasadorul german în Turcia, convocat în cazul acuzaţiilor privind spionajul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ambasadorul a fost convocat în legătură cu informaţiile apărute în presa germană. Vom transmite preocuparea şi nemulţumirea noastră", a declarat diplomatul turc, preferând să păstreze anonimatul.

"Dacă există o urmă de adevăr în aceste acuzaţii, Germania trebuie să explice această situaţie gravă", a reacţionat Ministerul turc de Externe, catalogând "inacceptabile" acţiunile de spionaj între state aliate.

La rândul său, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a afirmat că, dacă dezvăluirile se vor dovedi reale, ar fi "inacceptabile, impardonabile" şi "ar necesita explicaţii".

"Este vorba de o responsabilitate morală impusă de relaţia pe care o avem ca aliaţi", a precizat Davutoglu, anunţând că va discuta luni seară cu şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter-Steinmeier.

"Nu este în niciun caz vorba de o convocare, ci de invitarea ambasadorului pentru o discuţie. Această discuţie s-a derulat într-o atmosferă amicală, au fost oferite explicaţii în legătură cu dezvăluirile din presa germană", a explicat Martin Schäfer, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe.

Revista germană Der Spiegel a relatat că serviciile secrete germane au interceptat cel puţin o conversaţie a secretarului de Stat american, John Kerry, şi ar monitoriza de câţiva ani Turcia. Potrivit publicaţiei, Guvernul german a aprobat din 2009 operaţiuni de spionare a Turciei, partener în cadrul NATO.

Obiectivele de spionat sunt actualizate la fiecare patru ani de către Guvernul german, dar Turcia ar fi monitorizată şi în prezent, precizează Der Spiegel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici