Ambasadorul Rusiei în România, despre sancţiunile UE: Ne călesc/ Despre Acordul de asociere cu UE: Nu a asigurat Republicii Moldova piaţă de export

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, afirmă că sancţiunile economice impuse de către UE sunt ilegale şi au darul de a căli Rusia, acesta spunând că Europa „nu este un partener comercial de nădejde” al ţării sale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2227 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Rusiei în România, despre sancţiunile UE: Ne călesc/ Despre Acordul de asociere cu UE: Nu a asigurat Republicii Moldova piaţă de export

Ambasadorul Rusiei în România, despre sancţiunile UE: Ne călesc

Valeri Kuzmin a declarat, luni, la Cluj-Napoca, că, în urma sancţiunilor, o parte din mărfurile pe care Rusia le primea din piaţa europeană sunt ori produse pe plan intern, ori sunt aduse din alte părţi.

”Pe noi ne călesc aceste sancţiuni economice impuse de UE. Mai demult am considerat că în Europa, care este un partener economic foarte vechi al nostru, vom găsi întotdeauna mărfurile de care avem nevoie. Şi noi, la rândul nostru, punem la dispoziţia Europei acele mărfuri de care are nevoie. Dar acum am descoperit că Europa nu este un partener comercial de nădejde, în timp ce Rusia este un partener de nădejde şi pune la dispoziţie acele mărfuri pentru care a semnat contractele. Aşa că o parte din mărfurile pe care le primeam din piaţa europeană ori le producem noi, ori le primim din alte părţi”, a spus Kuzmin.

Diplomatul rus a efectuat, în ultimele zile, vizite în judeţele Maramureş, Sălaj şi Cluj, cu scopul dezvoltării legăturilor culturale, comerciale şi economice.

”În Şimleu Silvaniei am vizitat o fabrică de mobilă cunoscută demult pe piaţa rusească, iar la Baia Mare am discutat despre posibilitatea de a include firme ruseşti în dezvoltarea regiunii. Pornim de la faptul că o asemenea colaborare trebuie să fie reciproc avantajoasă şi să corespundă normelor legale, inclusiv celor de conservare a mediului. Nu sunt om de afaceri, dar avem o secţie economică la ambasadă care va studia oportunităţile şi se va vorbi cu firmele din Rusia. Ar trebui apoi să lucreze în mod direct. Vizita a avut şi rolul de a identifica posibilităţile de colaborare existente”, a explicat Valeri Kuzmin.

De asemenea, tot la Şimleu Silvaniei, acesta a mai vizitat o fabrică de vinuri spumante, ale cărei produse puteau fi găsite, în trecut, pe piaţa din Rusia.

”După o perioadă de criză, această producţie renaşte şi, eu de exemplu, am remarcat că sancţiunile economice impuse Rusiei de UE, pe care le consider ilegale, nu se prelungesc şi pentru alcool, iar atunci pentru vinurile spumante doar trebuie pus un preţ concurent. Piedicile politice pentru ca produsele acestei fabrici să se vândă în Rusia nu există. Ca răspuns la sancţiunile UE, Rusia a introdus un embargou la produsele agricole, dar acest embargo nu se referă şi la vinuri spumante. Deci este posibil ca aceste produse să ajungă pe piaţa rusească, întrebarea care se pune fiind cum să stabilim aceste contacte”, a menţionat ambasadorul Federaţiei Ruse.

Ambasadorul rus a avut, luni, o întânire cu conducerea Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca şi a efectuat o vizită la Centrul Cultural Rus din municipiu.

Ambasadorul Rusiei: Acordul de asociere cu UE nu a asigurat Republicii Moldova piaţă de export

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, consideră că acordul de asociere cu UE nu a asigurat Republicii Moldova piaţă de export, astfel că moldovenii care vor vota la alegerile parlamentare trebuie să fie întrebaţi în ce măsură este importantă Rusia pentru ei, ca piaţă tradiţională.

Întrebat, luni, la Cluj-Napoca, de presă, cât de importante sunt alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova pentru Rusia şi România, Valery Kuzmin a spus că Moldova produce mai mult decât este gata să cumpere UE de la ea.

”Trebuie întrebaţi cetăţenii moldoveni în ce măsură este importantă România pentru ei şi în ce măsură este importantă Rusia. Pot spune cu siguranţă că acordul de asociere cu UE nu a asigurat Republicii Moldova piaţă de export. Moldova produce mai mult decât este gata să cumpere UE de la ea. În mod tradiţional, piaţa de export a Republicii Moldova a fost constituită din Rusia, Ucraina, Belarus, fostele republici ale URSS. În prezent, această posibilitate există în continuare. De aceea, există interesul de a susţine legăturile cu noua asociaţie economică, Uniunea Economică Eurasiatică. Din păcate, la Bruxelles, oamenii sunt puşi în faţa unei alegeri, ori faceţi comerţul cu UE, ori cu altcineva. Or noi nu procedăm în acest fel”, a spus Kuzmin.

Acesta a fost, din 27 iulie 2007 până în 5 aprilie 2012 ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Rusiei în Republica Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici