Analiză. Dilema neaşteptată a lui Vladimir Putin în Belarus. Ce opţiuni are liderul de la Kremlin

  • Într-un moment sensibil pentru Rusia, preşedintele Vladimir Putin este silit să cântărească cu prudenţă opţiunile pe care le are în administrarea crizei din Belarus.
  • Analiştii sunt de părere că Rusia nu doreşte să se implice militar, deşi nici această opţiune nu ar trebui exclusă, însă preşedintele Putin ar accepta înlocuirea lui Lukaşenko cu un lider care va menţine Belarusul în uniunea sa politică cu Rusia.
  • Se consideră că Vladimir Putin nu şi-ar dori o revoluţie populară în Belarus fiindcă aceasta ar putea constitui un factor riscant pentru echilibrul politic din Rusia, Kremlinul confruntându-se cu proteste intense în oraşul Khabarovsk.
2646 afișări
Imaginea articolului Analiză. Dilema neaşteptată a lui Vladimir Putin în Belarus. Ce opţiuni are liderul de la Kremlin

Analiză. Dilema neaşteptată a lui Vladimir Putin în Belarus. Ce opţiuni are liderul de la Kremlin

 
Izbucnirea protestelor antiguvernamentale din Belarus l-a pus pe Vladimir Putin în faţa unei dileme neaşteptate, preşedintele Rusiei fiind silit să cântărească cu prudenţă opţiunile sale într-un moment sensibil pentru Rusia, scrie AFP.
 
Mişcarea de protest din Belarus a venit într-un moment ciudat pentru Kremlin, când popularitatea lui Putin a scăzut puternic faţă de maximele observate după anexarea Crimeei şi conducerea de la Kremlin se confruntă cu proteste extrem de neobişnuite în estul îndepărtat al ţării.
 
Analiştii semnalează faptul că protestele din Belarus împotriva regimului preşedintelui Alexander Lukashenko nu au arătat încă nicio caracteristică antirusească, ceea ce reprezintă o diferenţă esenţială faţă de revolta din Ucraina din 2014.
Putin are mai multe opţiuni tactice şi, deşi folosirea forţei – ca o reiterare a metodei adoptate la anexarea Crimeea în 2014 – nu poate fi exclusă, rămâne şi aceasta o ultimă soluţie.
 
Ruşii „au ajuns probabil la concluzia că Lukashenko nu are perspective”, dar pentru ei este jenant ca acesta să fie îndepărtat de la putere prin proteste de stradă, aşa că ar trebui să încadreze situaţia aceasta într-un proces asupra căruia să aibă control”, a declarat pentru AFP Gustav Gressel, cercetător superior în cadrul Consiliului European pentru Relaţii Externe. El a adăugat că situaţia este complicată pentru Putin, Lukaşenko nefiind nicicum o figură admirată la Kremlin, iar Rusia nu este nici un obiect al urii poporului în Belarus.
 
Mişcarea de protest este şi ea complexă, fără să existe un lider clar. Figura reprezentativă a protestelor, Svetlana Tikhanovskaya, fosta candidată la alegeri, se află acum în exil în Lituania, încercând să unească grupuri disparate.
„Cred că sunt în căutarea unor modalităţi de a gestiona acest lucru ... (Lukaşenko) este cineva care poate fi înlocuit fără ca Kremlinul să piardă prea mult teren”, a adăugat Gressel.
 
Analiştii avertizează să nu facă comparaţii între Ucraina şi Belarus, o naţiune destul de diferită de vecinul ei sudic, care are o atitudine pro-occidentală de la revolta din 2014. Rusa este principala limbă aproape peste tot în Belarus, iar atitudinea faţă de Moscova este mai pozitivă, un punct important în relaţia dintre cele două ţări fiind ajutorul trupelor sovietice în al doilea război mondial, în care şi-a pierdut viaţa aproximativ un sfert din populaţia Belarusului.
Anna Maria Dyner, analist la Institutul Polonez pentru Afaceri Internaţionale, a afirmat că, dacă va apărea o nouă figură, care va menţine Belarusul în uniunea sa politică cu Rusia şi în Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (la care Belarus a aderat în 1993), acest lucru s-ar putea dovedi acceptabil pentru Moscova.
„Rusia nu doreşte să se implice militar”, a spus ea, adăugând că Putin probabil „s-a săturat” de Lukaşenko. Ea a adăugat însă: „Sunt sigură că Rusia este pregătită să apeleze la orice de opţiune, inclusiv cea militară, deşi pentru Rusia aceasta ar fi cea mai costisitoare”.
 
Stephen Sestanovich, cercetător superior la Consiliul pentru Relaţii Externe de la Washington, a declarat că Moscova are relaţii bune cu elita din Belarus, ceea ce  „îi oferă lui Putin multe modalităţi de a încuraja o înlocuire a lui Lukaşenko”.
Cu toate acestea, Putin nu ar dori ca Lukaşenko să fie înlăturat de la putere printr-o revoltă a populaţiei, în acest moment, în care preşedintele de la Kremlin este silit să tolereze protestele din oraşul Khabarovsk din Extremul Orient rus, acest lucru putând influenţa negativ situaţia din Rusia, după cum a declarat pentru AFP şi Katia Glod, analist la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA).
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici