ANALIZĂ: Opt candidaţi, dintre care trei favoriţi, în cursa prezidenţială din Afganistan

Opt candidaţi participă, sâmbătă, la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale afgane, în urma cărora va fi desemnat succesorul lui Hamid Karzai, dar trei dintre ei sunt favoriţi, respectiv Abdullah Abdullah, Zalmai Rassoul şi Ashraf Ghani.

128 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Opt candidaţi, dintre care trei favoriţi, în cursa prezidenţială din Afganistan

ANALIZĂ: Opt candidaţi, dintre care trei favoriţi, în cursa prezidenţială din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Abdullah Abdullah

Născut dintr-un tată pashtun şi o mamă tadjică, cele două populaţii principale din Afganistan, Abdullah s-a clasat pe locul al doilea în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, obţinând peste 30 la sută din voturi.

El s-a retras în al doilea tur de scrutin, după ce a denunţat fraude masive, ca mulţi observatori de altfel, antrenând de facto realegerea preşedintelui Hamid Karzai.

Răzbunător, el a desfăşurat în acest an o campanie energică afirmând că doar fraudarea alegerilor l-ar împiedica să câştige.

În vârstă de 53 de ani, acest reprezentant al opoziţiei apreciat de liderii occidentali, fost oftalmolog, a fost purtătorul de cuvânt al comandantului Ahmad Shah Massoud - celebru în cadrul rezistenţei împotriva sovieticilor şi în cadrul regimului taliban, asasinat la 9 septembrie 2001 - înainte de a deveni ministru de Externe în primul Guvern al lui Karzai.

Zalmai Rassoul

În vârstă de 70 de ani, Zalmai Rassoul a fost până în octombrie ministru de Exgerne, funcţie la care a renunţat pentru a se lansa în campania electorală.

Acest pashtun apropiat de preşedintele Karzai - căruia i-a fost consilier pentru securitate naţională în perioada 2003-2010 - este considerat de numeroşi observatori drept candidatul puterii, a cărei moşternire politică o revendică.

Zalmai Rassoul a primit în ultimele săptămâni susţinerea altor doi candidanţi, între care Qayum Karzai, fratele mai mare al preşedintelui, dar lipsa lui de charismă politică ar putea să îl coste voturi.

Vorbind curent franceză, engleză, italiană şi arabă, Rassoul a făcut studii de medicină la Paris şi a fost secretar general al ultimului rege afgan, Mohammed Zaher Shah, în timpul exilului acestuia la Roma.

Ashraf Ghani

Profesor universitar şi economist internaţional respectat, Ghani a demisionat din funcţia de şef al Comitetului de tranziţie, instituţie guvernamentală desemnată să supervizeze tranziţia democratică a Afganistanului, pentru a se lansa în cursa prezidenţială.

În vârstă de 64 de ani, acest pashtun cunoscut ca fiind încăpăţânat s-a clasat pe locul al patrulea în primul tur al alegerilor din 2009, cu un scor dezamăgitor de 2,94 la sută din voturi.

Dar contrar scrutinului precedent, în care a apărut plafonat, chiar şters, Ghani şi-a desfăşurat campania în sunet de tobe, rostind discursuri înflăcărate la marile reuniuni populare.

Nici fost lider de război, nici politican de meserie, acest fost angajat al Băncii Mondiale, licenţiat al prestigioasei universităţi newyorkeze Columbia, a fost ministru de Finanţe al preşedintelui Karzai între 2002 şi 2004.

El a generat totuşi o polemică atunci când l-a ales drept coechipier pe controversatul Abdul Rasheed Dostum, acuzat că a autorizat masacrarea a sute de deţinuţi afgani în 2001.

Abdul Rasul Sayyaf

Sayyaf este unul dintre cei mai celebri lideri de război afgani. Acest pashtun cunoscut ca fiind foarte apropiat de Arabia Saudită s-a remarcat în timpul războiului împotriva ocupaţiei sovietice (1979-1989), înainte de a se alătura Alianţei Nordice a comandantului Massoud în primul război civil (1992-1996).

Miliţiile controlate de Sayyaf, care în prezent are aproape 70 de ani, au fost criticate într-un raport ONU în cazul masacrării a sute de şiiţi din Hazara la Kabul, în 1993.

Sayyaf este prezentat, de asemenea, în raportul comisiei americane privind 11 septembrie drept "mentorul" lui Khaled Sheikh Mohammed, organizatorul autoproclamat al atentatelor din 2001.

Deşi nu este considerat favorit, el ar putea juca un rol important în negocierile ce vor avea loc în cazul unui al doilea tur de scrutin.

Ceilalţi candidaţi

Ceilalţi patru candidaţi sunt Gul Agha Shirzai (om de afaceri, fost guvernator şi lider de război), Hedayat Amin Arsala (fost consilier al preşedintelui Karzai), Qutbuddin Helal (conservator) şi Daud Sultanzoy (fost parlementar).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici