ANALIZĂ: Ucraina, afectată de un conflict separatist, votează duminică în scrutinul prezidenţial

Autorităţile ucrainene se pregătesc pentru scrutinul prezidenţial programat duminică, după o campanie electorală marcată de confruntări militare între armata ucraineană şi insurgenţi proruşi soldate cu peste 150 de morţi, criza riscând să conducă la divizarea ţării.

625 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Ucraina, afectată de un conflict separatist, votează duminică în scrutinul prezidenţial

FOCUS: Ucraina, afectată de un conflict separatist, votează duminică în scrutinul prezidenţial (Imagine: Shutterstock)

Premierul interimar Arseni Iaţeniuk, instalat după înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, a participat sâmbătă la o slujbă în Catedrala Sfânta Sofia din Kiev.

Iaţeniuk a îndemnat alegătorii să meargă masiv la urne "pentru apărarea Ucrainei". "Scrutinul prezidenţial va fi expresia voinţei ucrainenilor din estul, vestul, nordul şi sudul ţării", a subliniat premierul proeuropean, citat de AFP.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, acuzat de susţinerea insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, a afirmat vineri că va respecta "alegerea" făcută de poporul ucrainean în scrutinul prezidenţial.

Confruntările militare continuă în regiunile Doneţk şi Slaviansk, unde în ultimele 48 de ore s-au înregistrat zeci de morţi.

Scrutinul prezidenţial riscă să nu se desfăşoare în regiunea Doneţk, aflat sub controlul miliţiilor separatiste proruse care nu recunosc legitimitatea noii Administraţii de la Kiev.

În total, 20 de comisii electorale locale din totalul de 34 sunt sub controlul separatiştilor, în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a declarat sâmbătă că Rusia nu este garantul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, subliniind că această sarcină aparţine Administraţiei de la Kiev. Într-un interviu acordat postului public de televiziune, Medvedev a subliniat că nu este responsabilitatea Rusiei, ci a Ucrainei, să garanteze integritatea teritorială. "Niciun stat din lume nu poate garanta integritatea teritorială a altui stat - este o aberaţie legală", a explicat Medvedev.

În opinia premierului, Rusia va putea începe dialogul cu Ucraina abia după stabilizarea situaţiei din această ţară. "Este necesară o anumită stabilizare politică, iar Ucraina trebuie să revină pe făgaşul dezvoltării normale", a subliniat Medvedev, explicând astfel de ce preşedintele Vladimir Putin a promis că va respecta "alegerea" ucrainenilor în scrutinul prezidenţial programat duminică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici