ANCHETĂ: Locul în care ar fi averea regimului nord-coreean

O parte a averii regimului nord-coreean ar putea să se afle în companii-fantomă create în paradisuri fiscale, potrivit unei anchete efectuate de jurnalişti sud-coreeni, care apreciază că au descoperit în Insulele Virgine Britanice cel puţin patru firme-paravan care au legătură cu Coreea de Nord.

624 afișări
Imaginea articolului ANCHETĂ: Locul în care ar fi averea regimului nord-coreean

Kim Jong-un (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Centrul corean pentru jurnalism de investigaţie (KCIJ) a identificat patru firme paravan pe care le suspectează că ar avea legături cu Phenianul, toate cu sediul în Insulele Virgine Britanice, dintre care una este înregistrată în Coreea de Nord, iar alte trei au nume legate de Coreea de Nord, potrivit site-ul american globalpost.com.

Deşi nu există vreo confirmare cu privire la o legătură între aceste firme şi regimul nord-coreean, investigaţia KCIK a provocat speculaţii potrivit cărora acestea ar putea fi folosite ca instrumente de gestionare a unui fond creat de fostul lider nord-coreean Kim Jong-Il, suspectat că şi-a transferat averea în străinătate.

Pe de altă parte, aceste companii ar fi putut să permită nord-coreenilor să evite sancţiuni financiare internaţionale menite să împiedice spălarea de bani şi operaţiuni comerciale, potrivit site-ului american. Însă, în urma investigaţiei jurnaliştilor sud-coreeni nu este clar cum şi dacă directorii firmelor respective le-au utilizat pentru a finanţa operaţiuni nord-coreene.

Una dintre companii, Larivader Solutions Inc, a fost creată în Insulele Virgine Britanice pe 19 noiembrie 2004 şi a funcţionat cel puţin până în octombrie 2009, a precizat KCIJ pe site. Unul dintre cei doi directori ai acestei firme, Mun Kwang Nam, s-a înregistrat cu adresa "2 Kin Mal Dong, Mao Lang Bong Districtul Pyong Yang Republica Coreea", a adăugat organizaţia nonprofit, citând analiza unor documente obţinute de la un trust ce oferă ajutor în vederea creării de companii în paradisuri fiscale.

Centrul prezintă, de asemenea, numele altor trei companii-paravan din Insulele Virgine Britanice - Chollima Ltd., Chosun Ltd. şi Koryo Telecom Ltd. - precizând că nu sunt înregistrate în Coreea de Nord, dar că au "nume în stil nord-coreean".

Două persoane, Lim Jong Ju şi Wong Yuk Kwan, erau înregistrate ca directori în documentele celor trei companii, create în perioada 2000-2001, potrivit centrului. Cei doi par să fie investitori implicaţi în afaceri în domeniul telecomunicaţiilor, în Coreea de Nord, potrivit site-ului american, care adaugă că nu este clar dacă au legături cu Orascom Telecom, o firmă egipteană ce operează unica reţea 3G în Coreea de Nord şi care are aproximativ două milioane de abonaţi nord-coreeni.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici