Angela Merkel consideră că "terorismul din Mali" este o ameninţare pentru Europa

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat miercuri că "terorismul din Mali" este "o ameninţare pentru Europa".

504 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel consideră că "terorismul din Mali" este o ameninţare pentru Europa

Angela Merkel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Germania consideră că situaţia din regiune face parte din propria sa situaţie de securitate, deoarece, bineînţeles, terorismul din Mali (...) nu este doar o ameninţare pentru Africa, ci şi pentru Europa", a declarat Merkel în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, alături de preşedintele Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest, preşedintele ivorian Alassane Ouattara.

Ouattara, care este şi preşedintele Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), i-a îndemnat pe "toţi europenii" să susţină operaţiunea militară a Franţei în Mali. "Eu sper că această acţiune va fi susţinută de către toţi europenii", a declarat Ouattara. "Trebuia reacţionat urgent şi eu îl felicit pe preşedintele (francez François) Hollande pentru aceasta, dar întreaga lume ar trebui să se mobilizeze", a insistat el.

"Noi vrem ca trupele franceze să se alăture cât mai curând trupelor din Mali şi să trecem la o etapă de sprijin umanitar şi de consolidare a procesului politic. ECOWAS îşi va juca rolul" în această situaţie, a adăugat preşedintele ivorian.

Anterior, ministrul german al Apărării, Thomas de Maizière, a declarat că Berlinul a pus la dispoziţia ECOWAS două avioane de transport ale consorţiului Transall.

"Noi suntem pregătiţi să transportăm trupele statelor ECOWAS spre Bamako (capitala Mali)", a afirmat ministrul.

Plecarea avioanelor ar putea avea loc "fără întârziere", după ce vor fi soluţionate "câteva probleme tehnice", a indicat de Maizière. El a subliniat că Guvernul nu a avut nevoie de o aprobare din partea Parlamentului german pentru a acorda un astfel de sprijin logistic.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a anunţat, de asemenea, acordarea unui ajutor umanitar în valoare de un million de euro pentru refugiaţii din ţările vecine ale Mali.

Potrivit unei rezoluţii ONU, ECOWAS ar trebui să creeze un detaşament de intervenţie din 3.300 de soldaţi contra islamiştilor care au ocupat nordul statului Mali.

Franţa, ale cărei Forţe Aeriene atacă din 11 ianuarie poziţii ale islamiştilor din Mali, a iniţiat marţi şi operaţiuni terestre în această ţară. Peste 800 de militari francezi se află deja în Mali, iar numărul lor urmează să crească până la 2.500.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici