Angela Merkel este "foarte îngrijorată" în privinţa situaţiei statului de drept din Turcia. Ce spune despre negocierile privind Brexit

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat "foarte îngrijorată" în privinţa situaţiei statului de drept din Turcia şi şi-a anunţat susţinerea pentru reducerea fondurilor europene către Ankara, în condiţiile în care Turcia doreşte aderarea la Uniunea Europeană, relatează site-ul agenţiei Reuters.

892 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel este "foarte îngrijorată" în privinţa situaţiei statului de drept din Turcia. Ce spune despre negocierile privind Brexit

Angela Merkel este "foarte îngrijorată" în privinţa situaţiei statului de drept din Turcia

"În ceea ce priveşte valorile noastre democratice, evoluţiile din Turcia au fost extrem de negative. Nu numai că sunt arestaţi cetăţeni germani, dar întregul stat de drept din Turcia se îndreaptă către direcţia greşită. Suntem foarte îngrijoraţi de acest lucru. Şi voi susţine o reducere a fondurilor de preaderare", a spus Merkel, în cadrul summitului UE desfăşurat la Bruxelles.

Merkel a cerut de mai multe ori eliberarea cetăţenilor germani reţinuţi în Turcia sub acuzaţia de implicare în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016. În replică, Turcia a acuzat Germania că oferă un refugiu militanţilor kurzi şi suspecţilor căutaţi pentru presupuse legături cu puciul eşuat. Peste trei milioane de imigranţi turci trăiesc în Germania.

Pe de altă parte, cancelarul german a apreciat implicarea Turciei în gestionarea crizei refugiaţilor.

"De asemenea, vreau să clarific faptul că Turcia face o treabă excelentă în privinţa refugiaţilor şi că avem obligaţii în baza acordului UE-Turcia. Am promis trei miliarde de euro pentru următorii ani, pe lângă cele trei miliarde pentru care ne-am angajat deja. Trebuie să respectăm această promisiune", a mai spus Merkel.

UE intenţiona să aloce pentru Turcia fonduri de aproape 4 miliarde de euro (în perioada 2014- 2020). Până în prezent, 189 de milioane de euro au fost acordate pentru a ajuta Turcia să adopte standarde europene în diferite domenii, inclusiv în privinţa statului de drept, a drepturilor omului şi a libertăţii presei.

Angela Merkel consideră că progresul înregistrat în negocierile privind Brexit este "încurajator"

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, joi, că sunt semne "încurajatoare" de progres în privinţa negocierilor pentru Brexit şi a sugerat că discuţiile privind un viitor acord comercial între Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar putea începe în luna decembrie, relatează site-ul BBC News.

Angela Merkel participă la un summit UE la Bruxelles, în cadrul căruia se discută şi despre propunerile Marii Britanii privind acordul de Brexit.

"Progresul înregistrat până acum nu este suficient pentru a intra în cea de-a doua fază. Dar este încurajator. Vom continua discuţiile în vederea trecerii la cea de-a doua fază în luna decembrie", a spus Merkel.

Premierul britanic Theresa May a făcut apel la o "urgentare" din partea Uniunii Europene pentru soluţionarea chestiunii privind drepturile cetăţenilor britanici şi europeni după Brexit. Marea Britanie urmăreşte ca agenda negocierilor să treacă la un viitor acord comercial.

Premierul finlandez Juha Sipila a declarat că Uniunea Europeană "este puţin frustrată în privinţa progresului înregistrat". Premierul irlandez Leo Varadkar a spus că Theresa May ar trebui să "vină cu mai multă claritate în special în privinţa facturii de Brexit".

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că nu va fi înregistrat niciun progres spectaculos în cadrul summitului de două zile, însă rezultate ar putea fi obţinute la următoarea întâlnire programată a liderilor UE, în luna decembrie.

Pe lângă drepturile cetăţenilor, nu s-a ajuns încă la un acord cu privire la obligaţiile financiare ale Marii Britanii faţă de Uniunea Europeană şi la frontiera din Irlanda de Nord.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici