Aproximtiv 300 de persoane au fost ucise în revoluţia tunisiană

Aproximativ 300 de persoane au fost ucise în revoluţia tunisiană, a anunţat sâmbătă un expert ONU, la Tunis, unde o militantă în domeniul drepturilor omului a acuzat Guvernul de continuarea aplicării torturii după îndepărtarea regimului lui Zine El Abidine Ben Ali, la 14 ianuarie.

79 afișări
Imaginea articolului Aproximtiv 300 de persoane au fost ucise în revoluţia tunisiană

Aproximtiv 300 de persoane au fost ucise în revoluţia tunisiană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 300 de tunisieni au fost ucişi, iar alţi 700 au fost răniţi, între 17 decembrie, când a început revolta contra regimului lui Zine El Abidine Ben Ali, şi 14 ianuarie, ziua îndepărtării sale de la putere, a anunţat sâmbătă raportorul special al ONU împotriva torturii, Juan Mendez, citând date guvernamentale.

"Aproximativ 300 de perosoane au fost ucise, iar alte 700 au fost rănite, în timpul tulburărilor, între 17 decembrie şi 14 ianuarie", a declarat Mendez, într-o conferinţă de presă la Tunis.

Ultimul bilanţ comunicat de autorităţi, la jumătatea lui februarie, era de 234 de persoane, fără să menţioneze numărul răniţilor.

În plus, Mendez a pledat pentru "investigaţii complete" şi reforme cu scopul preveniri torturii în Tunisia.

O cunoscută militantă tunisiană în domeniul apărării drepturilor omului, Radhia Nasraoui, care a asistat la conferinţa de presă, a acuzat Guvernul de continuarea torturii.

"Am înregistrat mărturii ale deţinuţilor care au fost torturaţi după revoluţie, iar unii au fost chiar şi violaţi", a declarat ea, precizând că, inclusiv copii cu vârste de 14 şi 15 ani, care au participat la manifestaţii paşnice, au fost torturaţi.

"Cred că nu există o voinţă politică pentru oprirea fermă a acestor practici sălbatice. Avem impresia că poliţia a dat undă verde pentru aplicarea torturii", a adăugat Radhia Nasraoui, preşedinta unei organizaţii din Tunisia împotriva torturii.

Mendez a insistat asupra necesităţii unor "investigaţii complete şi hotărâte a tututor cazurilor (violenţelor), urmărirea autorilor, dar şi acordarea de despăgubiri victimelor, din partea serviciilor de reabilitare", într-o conferinţă de presă.

Aflat în vizită de lucru în Tunisia, de la 15 mai, Mendez a adăugat că, pentru "prevenirea torturii, sunt necesare reforme constituţionale, legislative şi administrative".

El a declarat că obiectivele vizitei sale sunt să "angajeze un dialog cu decidenţii şi actorii-cheie, să formuleze recomandări pentru ajutarea Guvernului interimar şi a societăţii tunisiene să asigure aplicarea justiţiei prin intermediul unei tranziţii reuşite".

Vizita sa vizează, de asemenea, să "promoveze responsabilizarea pentru abuzurile trecute şi alte acuzaţii de tortură şi rele tratamente, asigurând că presupuşii autori sunt traşi la răspundere potrivit dreptului tunisian şi internaţional".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici