Armata rusă a simulat distrugerea unor nave militare NATO staţionate în Portul Constanţa

Forţele aeriene ruse au efectuat în centrul Mării Negre un exerciţiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate în Portul Constanţa, afirmă surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene citate de presa ucraineană.

4673 afișări
Imaginea articolului Armata rusă a simulat distrugerea unor nave militare NATO staţionate în Portul Constanţa

Armata rusă a simulat distrugerea unor nave militare NATO staţionate în Portul Constanţa

"Conform Agenţiei ucrainene pentru Informaţii Militare, armata rusă a efectuat un exerciţiu militar pe 8 iunie, în spaţiul aerian din centrul Mării Negre", a declarat un oficial din cadrul instituţiei, Vadim Schibiţchi, citat de agenţia Unian şi de site-ul Censor.net.

"Exerciţiul a constat în simularea distrugerii grupului naval NATO condus de distrugătorul american USS Porter în timp ce navele ar fi staţionate în Portul Constanţa (România)", a precizat Vadim Schibiţchi.

"La exerciţii au participat patru bombardiere Tupolev Tu-22M3 din Divizia 22; avioanele au fost dotate cu rachete antinavă şi au simulat lansarea acestora. Bombardierele au fost escortate de patru avioane de vânătoare Suhoi Su-27", a precizat Vadim Schibiţchi.

"Astfel de acţiuni au o importanţă specială pentru Federaţia Rusă în perspectiva summitului NATO de la Varşovia, unde se va discuta despre securitatea în regiunea Mării Negre", a subliniat oficialul ucrainean.

Distrugătorul american USS Porter va face o escală în Portul Constanţa, la finalul căreia, săptămâna viitoare, va participa şi la o serie de exerciţii în comun cu nave şi marinari militari români, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit Statului Major al Forţelor Navale, distrugătorul american va sosi, vineri, în Portul Constanţa, unde va face o escală până pe 12 iunie, în timpul căreia sunt planificate antrenamente secvenţiale pentru exersarea procedurilor standard de comunicaţii.

De asemenea, în această perioadă oficialii militari americani vor avea o întâlnire cu comandantul Flotei, iar membrii echipajului vor vizita Muzeul Marinei Române. Săptămâna viitoare, în perioada 13-17 iunie, Forţele Navale Române şi Marina Militară a Statelor Unite vor desfăşura o serie de exerciţii pe mare, pentru exersarea procedurilor standard, în vederea dezvoltării interoperabilităţii dintre forţele navale române şi cele americane.

Marina Militară Română participă cu fregata Regina Maria, o corvetă, două dragoare maritime, două nave purtătoare de rachete, un elicopter Puma Naval şi o echipă de militari de la Secţia Scafandri pentru Operaţiuni Speciale, iar partenerul strategic american participă cu distrugătorul USS Porter. La secvenţele de luptă împotriva ameninţărilor aeriene vor participa şi trei aeronave MIG21 Lancer, din partea Forţelor Aeriene Române.

USS Porter a acostat în Portul Constanţa pentru prima dată în anul 2006, iar aceasta este cea de-a treia escală în România.

România, Polonia şi Turcia cer Alianţei Nord-Atlantice suplimentarea efectivelor militare pe flancul estic al NATO, pe fondul acţiunilor Rusiei, a afirmat joi ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski. "Polonia, România şi Turcia au probleme comune şi propuneri de soluţionare", a declarat Witold Waszczykowski, citat de agenţia PAP. Witold Waszczykowski a făcut aceste declaraţii după întrevederile cu ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, şi cu omologul din Turcia, Mevlut Cavusoglu, în perspectiva summitului NATO de la Varşovia, programat în iulie. "Credem că securitatea pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice trebuie consolidată prin staţionarea de efective mixte din SUA şi NATO", a precizat şeful diplomaţiei poloneze, conform site-ului thenews.pl.

Tensiunile dintre NATO şi Rusia au culminat în anul 2014, când, pe fondul crizei din Ucraina, Moscova a anexat regiunea ucraineană Crimeea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici