Armata Statelor Unite verifică dacă organizaţia teroristă Stat ISlamic a folosit un agent chimic într-un atac lângă o bază americană din Irak

Armata Statelor Unite analizează dacă un agent chimic ar fi putut fi folosit de către organizaţia Stat Islamic (SI) într-un atac cu rachetă efecuat la câteva sute de metri de forţele americane care operau în Irak, a declarat un oficial militar, citat de Reuters online.

327 afișări
Imaginea articolului Armata Statelor Unite verifică dacă organizaţia teroristă Stat ISlamic a folosit un agent chimic într-un atac lângă o bază americană din Irak

Armata Statelor Unite organizaţia teroristă Stat ISlamic a folosit un agent chimic într-un atac lângă o bază americană din Irak

Racheta a căzut marţi într-o zonă nepopulată din apropiere de baza militară Qayyara West, unde sute de forţe americane pregătesc un aerodrom înainte de ofensiva irakiană care vizează preluarea oraşului Mosul de sub ocuparea reţelei teroriste Stat Islamic, a spus oficialul, sub condiţia anonimatului.

Mai multe forţe americane au examinat fragmente din racheta căzută şi apoi au luat o mostră dintr-o substanţă suspectă "care seamănă cu smoala, neagră, uleioasă", al cărei rezultat privind apartenenţa la categoria de agent chimic gaz muştar a ieşit iniţial pozitiv, însă apoi, la o a doua examinare, a ieşit negativ, a spus oficialul. Mai multe teste sunt în curs de desfăşurare.

Ca măsură de precauţie, militarii americani au fost supuşi unor proceduri de decontaminare de rutină, inclusiv duşuri, însă nu au prezentat simptomele caracteristice care apar în primele 12 ore de la expunere.

Armata Statelor Unite a efectuat raiduri aeriene care au vizat în mod repetat depozitele de armament chimic ale Stat Islamic, iar experţii au avertizat că organizaţia teroristă ar putea folosi agenţi chimici în timpul ofensivei viitoare care urmăreşte preluarea oraşului Mosul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici