Atac la New York | Cine este atacatorul şi ce au găsit poliţiştii în maşina acestuia / Poliţia susţine că atentatul a fost comis în numele reţelei Stat Islamic VIDEO

Autorul atacului din New York este un bărbat în vârstă de 29 de ani, originar din Uzbekistan, care a ajuns în Statele Unite în anul 2010, potrivit unor surse din cadrul anchetei, citate de către agenţia The Associated Press.

19454 afișări
Imaginea articolului Atac la New York | Cine este atacatorul şi ce au găsit poliţiştii în maşina acestuia / Poliţia susţine că atentatul a fost comis în numele reţelei Stat Islamic VIDEO

Atac la New York | Cine este atacatorul şi ce au găsit poliţiştii în maşina acestuia

UPDATE 18:33 Poliţie: Atacul din New York a fost comis în numele reţelei teroriste Stat Islamic  

Individul care a ucis opt oameni şi a rănit alţi 12 în New York a planificat atacul cu câteva săptămâni mai devreme, iar acesta a comist atacul în numele reţelei teroriste Stat Islamic, a anunţat, miercuri, un reprezentant al Poliţiei locale, relatează Sky News.

John Miller, comisar adjunct al Brigăzii de contraterorism, a precizat că atacul, în urma căruia au murit opt oameni şi au fost răniţi alţi 12, a fost efectuat în numele reţelei teroriste Stat Islamic. Acesta a precizat că atacatorul, Sayfullo Habibullaevic Saipov, a plănuit acest cu câteva săptămâni mai devreme comiterea atacului, iar Poliţia a găsit asupra acestuia mai multe cuţite.

Saipov, care primeşte îngrijiri medicale într-un spital din New York, a fost supus interogatoriului anchetatorilor.

Miller a adăugat că Saipov nu se afla sub observaţia FBI, însă avea ”unele legături” cu persoane monitorizate de serviciile americane de securitate.

Conform relatărilor martorilor, Saipov ar fi strigat ”Allah akbar” după ce a ieşit din maşina cu care a intrat într-un grup de oameni aflaţi pe o stradă din New York.


Suspectul ar avea un document de identitate cu numele Sayfullo Saipov şi adresa de domiciliu în oraşul Tampa, statul Florida. Anchetatorii analizează şi o posibilă legătură a bărbatului cu anumite persoane din statul New Jersey, unde ar fi locuit, potrivit aceloraşi surse. Atacatorul a fost împuşcat în abdomen de către poliţişti şi transportat la spital unde a fost operat.

Sayfullo Habibullaevic Saipov a fost şofer Uber. Are peste 1400 de călătorii la activ, în decursul a şase luni. Apoi cei de la Uber i-au interzis lui Saipov prezenţa în aplicaţie, pentru motive pe care însă compania nu le-a dezvăluit, scrie Business Insider.

"Suntem îngroziţi de acest act de violenţă. Inimile noastre sunt alături de victime şi familiile acestora. Colaborăm cu forţele de ordine pentru a oferi toate informaţiile necesare", se arată într-o declaraţie. 

Potrivit CBS News, Saipov ar fi avut la activ patru abateri de la lege, în trafic.

În 2013, el s-a căsătorit cu Nozima Odilova, ce provine din acelaşi oraş uzbek ca şi Saipov.

Conform unor surse citate de CNN, suspectul a închiriat un vehicul în aceeaşi zi în care a comis atacul, de la o filială Home Depot din New Jersey.

Acesta ar fi lăsat în vehiculul pe care l-a folosit mai multe note scrise de mână, sub forma unui jurământ de credinţă faţă de Stat Islamic, alături de o imagine cu un steag al organizaţiei teroriste, potrivit unor surse citate de CNN.

 

Un oficial din cadrul anchetei a precizat că mesajul era scris în limba engleză. Între timp, bărbatul în vârstă de 29 de ani urmează să fie interogat de către anchetatori.

Atacatorul a avut mai multe probleme cu legea, în mai multe state. Saipov era citat pentru amenzi în trafic, în Missouri şi Pennsylvania. A fost arestat în Missouri, în octombrie 2016, după ce a fost emis mandat în momentul în care nu s-a prezentat la Curte, unde era judecat pentru un delict pe care l-a comis. A plătit o garanţie de 200 de dolari pe care a pierdut-o însă când nu s-a prezentat în instanţă, în noiembrie.

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a declarat că incidentul produs în Manhattan a fost un act terorist, în urma căruia opt persoane au murit, iar peste 12 au fost rănite.

"Nu trebuie să permitem Stat Islamic să se întoarcă sau să intre în ţara noastră după ce i-am învins în Orientul Mijlociu şi în alte părţi. Destul!", a transmis preşedintele american Donald Trump, prin intermediul contului de Twitter.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici