Atacurile de la Bombay poarta semnele strategiei al-Qaida

Atacurile comise miercuri seara la Bombay, care au vizat în special cetăţeni occidentali, poartă toate semnele unei strategii al-Qaida, afirmă cotidianul britanic Times, în ediţia electronică de joi.

8 afișări
Imaginea articolului Atacurile de la Bombay poarta semnele strategiei al-Qaida

Atacurile de la Bombay poarta semnele strategiei al-Qaida (Imagine: Mediafax/AFP)

Serviciile de informaţii occidentale au avertizat în ultima perioadă asupra riscurilor de producere a unui atac terorist de amploare al reţelei al-Qaida, în perioada de tranziţie către următoarea administraţie americană, iar comunicaţiile interceptate indicau faptul că reţeaua ar putea pregăti un atentat în această perioadă.

Atacurile masive produse miercuri seara la Bombay, care au vizat în principal cetăţeni străini, poartă semnele strategiei al-Qaida, de alegere a unor ţinte vulnerabile, aflate într-o ţară care unde nivelul de securitate nu este maxim. O strategie asemănătoare a fost folosită în Bali în 2002, când terorişti care aveau legături cu al-Qaida au amplasat bombe în restaurante şi cluburi frecventate de turişti occidentali, comiţând atacuri cu impact maxim.

Experţi în operaţiuni antiteroriste au afirmat, miercuri seara, că India a fost aleasă "probabil din cauză că acolo dispune al-Qaida de resursele necesare pentru un atac de o asemenea amploare".

După atacurile de la Bombay, teroriştii şi-au manifestat interesul pentru cetăţenii americani şi britanici, iar presa indiană a relatat că printre ostatici s-ar număra 40 de britanici. Surse din serviciile antiteroriste au afirmat că atacarea celor mai luxoase hoteluri din capitala economică a Indiei şi a unei gări aglomerate poartă în mod clar marca operaţiunilor al-Qaida.

Faptul că teroriştii au căutat să ia ostatici cetăţeni occidentali sugerează că atacul ar fi putut fi planificat de nucleul conducerii al-Qaida, care se adăposteşte în zonele tribale de la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan.

Alţi experţi consideră însă că în India există reţele complicate de terorism, iar autorii ar putea fi mai dificil de identificat. "Pare a fi un atac foarte oportunist", a declarat unul dintre experţi.

Atacurile de miercuri seara au implicat câteva zeci de terorişti, care au vizat simultan numeroase obiective, însă scopul principal pare să fi fost reţinerea de ostatici în cele mai cunoscute două hoteluri din Bombay.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici