Democratul Barack Obama a sugerat impunerea unor criterii modeste de evaluare a succesului angajamentului american care ar putea permite o retragere militară în curând pentru a avea o poziţie opusă celei formulate de senatorul republican John McCain care respinge ipoteza retragerii şi se ambiţionează să vadă un Irak "liniştit, stabil, prosper, democratic şi care să nu reprezinte o ameninţare pentru vecinii săi şi care să contribuie la înfrângerea teroriştilor".
"Problema constă în această definiţie prea ambiţioasă", a declarat Obama, dar "dacă fixăm drept criteriu un status-quo, unde nu sunt răbufniri enorme de violenţă, unde există corupţie în continuare, dar ţara face progrese, nu ameninţă vecinii şi nu este o bază pentru al-Qaida, acesta mi se pare un obiectiv rezonabil pe care îl putem atinge într-un termen măsurabil". Senatorul democrat promite că va retrage trupele în termen de 16 luni dacă va fi ales preşedinte.
"Încă nu am ajuns la acest stadiu", i-a răspuns ambasadorul american la Bagdad, Ryan Crocker.
Republicanul John McCain a criticat din nou proiectul de retragere promovat de Obama şi de contracandidatul său democrat Hillary Clinton.
"Promisiunea de a retrage forţele noastre, fără a lua în calcul consecinţele, va fi un eşec de conducere moral şi politic", a acuzat senatorul de Arizona, înainte de a prezenta propriile argumente în favoarea menţinerii angajamentului militar.
"Este în continuare o ameninţare majoră, dar nu la fel de mare ca în urmă cu 15 luni", a declarat comandantul trupelor coaliţiei din Irak, generalul David Petraeus, făcând referire la al-Qaida.
"Aţi evocat o relaţie pe termen lung cu Irakul ca pe un angajament de securitate, diplomatic (…) pe care îl avem cu 80 de state", i-a declarat McCain ambasadorului Crocker, sperând să facă uitată remarca sa nefericită privind posibilitatea menţinerii misiunii militare în Irak timp de "100 de ani", exploatată la maxim de rivalii democraţi.
Hillary Clinton i-a replicat imediat lui McCain. "Ar fi iresponsabil să continuăm o politică care nu a dat rezultatele promise în repetate rânduri", a declarat ea.
"Ce condiţii ar trebui să existe pentru aprecia că strategia actuală nu funcţionează?", l-a întrebat ea pe generalul Petraeus.
Audierile de marţi, dimineaţă în comisia de Apărare iar după-amiază în cea de Politică Externă, au fost punctate de manifestaţii deja clasice ale manifestanţilor anti-război.
Unul dintre manifestanţi a fost evacuat după ce a strigat de mai multe ori "aduceţi-i acasă". Majoritatea militanţilor anti-război au preferat însă să poarte avertismente inscripţionate pe tricouri, de genul "foşti combatanţi din Irak împotriva războiului".