Avocatul Iuliei Timoşenko consideră absurde posibilele acuzaţii de crimă ale parchetului ucrainean

Avocatul Iuliei Timoşenko a denunţat miercuri declaraţiile parchetului care lăsau să se înţeleagă că fostul premier ucrainean ar putea fi inculpat într-un caz vechi de crimă, declaraţii ce vizau mai ales discreditarea opozantei, conform experţilor.

182 afișări
Imaginea articolului Avocatul Iuliei Timoşenko consideră absurde posibilele acuzaţii de crimă ale parchetului ucrainean

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Condamnarea în 2011 a opozantei la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere a fost puternic criticată de Europa şi Statele Unite, "au început să inventeze tot felul de iluzii cu scopul de a arăta Occidentului că este o criminală", a declarat avocatul Serghi Vlasenko pentru AFP.

"Însă acuzaţiile lor sunt absurde", a continuat Vlasenko care este de asemenea şi deputat. "Au o dorinţă sălbatică de a o ţine pe Iulia Timoşenko în închisoare sub orice pretext", a adăugat acesta.

Un înalt responsabil al parchetului general ucrainean, Renat Kuzmin, a declarat în cursul săptămânii într-un interviu că are "destule probe" pentru a o inculpa pe Timoşenko în cazul de crimă a lui Evghen Cecerban, un deputat împuşcat împreună cu soţia sa pe aeroportul din Doneţk în 1996, la întoarcerea sa de la Moscova.

Lidera opoziţiei apare pentru moment ca martor în acest dosar.

Arestată din august şi condamnată din octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, Timoşenko este judecată şi într-un alt caz pentru fraudă fiscală şi deturnare de fonduri şi este vizată de mai multe alte anchete judiciare.

Ea asigură că aceste anchete sunt orchestrate de preşedintele Viktor Ianukovici.

Kuzmin, procuror adjunct, a afirmat totuşi că parchetul dispune mai ales de "declaraţii ale martorilor conform cărora ea a organizat şi finanţat" această crimă, precum şi probe ale transferurilor de fonduri considerate ca fiind plata pentru autorii crimei.

Conform acestuia, victima era în conflict cu Timoşenko. Aceasta se ocupa cu distribuţia de gaz rusesc în Ucraina şi încerca să forţeze companiile din regiunea industrială Doneţk (est) să se aprovizioneze de la societatea sa Sisteme energetice unite din Ucraina (SEUU), datorită susţinerii premierului din acea perioadă, Pavlo Lazarenko.

Acesta din urmă este arestat în Statele Unite pentru spălare de bani încă din 1999.

Evghen Cecerban, un om influent în regiune al cărui grup era un concurent pentru SEUU, a plătit cu viaţa, a afirmat Kuzmin susţinând că grupul criminal "lucra pentru Lazarenko şi Timoşenko".

Avocatul opozantei respinge aceste acuzaţii.

"Nu a avut loc niciodată un transfer de fonduri din partea conturilor societăţilor ce aparţin lui Timoşenko sau a celor pe care le controlează" către persoane "cu legături în acest grup criminal", a susţinut acesta.

Timoşenko "nu a avut niciodată un conflict cu Cecerban, a adăugat acesta".

Mai mulţi experţi ucraineni s-au declarat rezervaţi cu privire la validitatea acestor noi acuzaţii, apreciind că ele, dacă vor fi formulate oficial de justiţie, vizează mai ales discreditarea lui Timoşenko în ochii Occidentului.

"Este un caz foarte vechi. Dacă existau întradevăr motive de a o ancheta (pentru această crimă) ar fi făcut-o demult", în timp ce autorii au fost condamnaţi în 2003, apreciază Viktor Ciumak, director al Institutului pentru politici publice.

Pentru analistul Mihailo Pogrebinski, neîncrederea europenilor faţă de conducerea Ucrainei, pe care o suspectează că influenţează justiţia din motive politice, face ca "orice nouă acuzaţie să nu le schimbe părerea".

Partidul lui Timoşenko l-a acuzat din nou săptămâna trecută pe preşedintele Ianukovici că se substituie justiţiei, după ce acesta a declarat într-un interviu că nu este "un secret pentru nimeni" că lidera opoziţiei a participat la crime, printre care şi moartea deputatului Cecerban.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici