Avortul ar putea fi pedepsit cu închisoarea în peste 120 de ţări

  • În şase ţări, unii solicitanţi de avort se pot confrunta cu închisoarea pe viaţă, potrivit unui studiu global privind penalizarea avortului.
  • Peste 90 de ţări au pedepse maxime de până la cinci ani de închisoare pentru anumiţi solicitanţi de avort, în timp ce 25 au pedepse între cinci şi 10 ani, potrivit cercetării, care s-a bazat pe o bază de date a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu politicile de avort.
1618 afișări
Imaginea articolului Avortul ar putea fi pedepsit cu închisoarea în peste 120 de ţări

Avortul poate fi pedepsit cu închisoarea în peste 120 de ţări

Când avortul este reglementat prin legea penală, există consecinţe, care pot include agravarea stigmatizării asociate cu căutarea sau acordarea de îngrijiri la avort, creând un efect cutremurător”, a spus co-autorul Antonella Lavelanet, un ofiţer medical la Departamentul OMS de Servicii de Sănătate Sexuală şi Reproductivă şi Cercetare.

Lavelanet şi coautorii ei au folosit pentru studiul lor baza de date globale a politicilor de avort a OMS, deşi nu urmează o definiţie uniformă a avortului. Practica este definită în general ca întreruperea unei sarcini înainte de viabilitatea fetală, în jur de 24 de săptămâni. De asemenea, baza de date nu specifică limitele gestaţionale după care se impun sancţiuni în diferite ţări, aşa că unele pot să nu se aplice până târziu în sarcină.

Deşi majoritatea ţărilor permit un anumit nivel de acces la avort, 11 îl interzic în totalitate, a spus Lavelanet: Andorra, Congo, Republica Dominicană, El Salvador, Haiti, Madagascar, Malta, Nicaragua, Palau, Filipine şi Surinam. Studiul a mai constatat că unii solicitanţi de avort pot fi amendaţi în 48 de ţări, majoritatea impunând amenzile pe lângă pedepsele cu închisoarea, potrivit NBC News.

Analiza a inclus date din 182 de ţări până în octombrie. Nu a inclus SUA, deoarece reglementările privind avortul diferă de la un stat la altul, ca urmare a deciziei Curţii Supreme de a anula dreptul constituţional la avort.

Furnizorii de avorturi se pot confrunta, de asemenea, cu închisoare

În multe ţări, furnizorii de avort şi cei care îi asistă pot fi supuşi unor repercusiuni legale mai dure decât solicitanţii de avort, arată noul studiu.
 
Unii furnizori de servicii de avort riscă până la cinci ani de închisoare în 126 de ţări şi până la 10 ani de închisoare pe viaţă în 14 ţări. Ei pot fi, de asemenea, amendaţi sau se pot confrunta cu sancţiuni profesionale, inclusiv încetarea raporturilor de muncă sau închiderea cabinetelor lor în zeci de ţări.
 
Unele legi incriminează, de asemenea, persoanele legate doar tangenţial de serviciile de avort: în Filipine, de exemplu, părinţii cuiva care face avort ar putea fi penalizaţi.
 
La începutul acestei luni, un tribunal polonez a condamnat o activistă pentru drepturile omului pentru furnizarea ilegală de pastile de avort, condamnând-o la opt luni de muncă în folosul comunităţii, un tip de pedeapsă pe care cel puţin alte patru ţări o impun şi ele.

Penalizarea nu opreşte avorturile, spun experţii

În 34 de ţări, diseminarea de informaţii despre serviciile de avort este, de asemenea, penalizată în anumite circumstanţe, chiar şi atunci când anumite tipuri de avorturi pot fi legale. 
 
Vrem ca indivizii să aibă acces la îngrijiri de calitate pentru avort, iar asta include informaţii pentru a avea acces la consiliere şi informaţii”, a spus Lavelanet.
 
Ea a adăugat că unele cercetări sugerează că legile împotriva avortului nu îl reduc sau îl opresc neapărat.
 
Restrângerea accesului la avortul în condiţii de siguranţă dăunează femeilor, duce la proceduri nesigure, la lipsa accesului la informaţii”, a spus ea, menţionând că, în anumite circumstanţe, „de fapt, le conduce pe femei şi fete către proceduri nesigure”.
 
Orientările OMS recomandă dezincriminarea avortului şi eliminarea oricăror alte politici inutile din punct de vedere medical care creează bariere în calea avortului în siguranţă
 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici