Barack Obama îndeamnă toate statele NATO să aloce apărării 2% din PIB. România nu a atins încă acest nivel

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut tuturor ţărilor membre NATO să aloce 2% din PIB bugetului apărării, lăudând Grecia pentru atingerea acestui nivel.

2736 afișări
Imaginea articolului Barack Obama îndeamnă toate statele NATO să aloce apărării 2% din PIB. România nu a atins încă acest nivel

Barack Obama îndeamnă toate statele NATO să aloce apărării 2% din PIB. Guvernul României a alocat, în 2016, doar 1,5% din PIB cheltuielilor pentru apărare

Într-o conferinţă de presă organizată în Grecia alături de premierul Alexis Tsipras, Barack Obama a declarat că au discutat despre "provocările actuale cu care se confruntă Alianţa Nord-Atlantică".

"Vreau să profit de ocazie pentru a lăuda Grecia, întrucât este unul dintre cele cinci state NATO care alocă apărării 2% din PIB, un obiectiv pe care l-am stabilit dar care nu este întrunit de toată lumea", a adăugat Obama, citat de site-ul Politico.com.

"Grecia a reuşit acest lucru într-o perioadă economică dificilă. Dacă Grecia poate îndeplini acest angajament asumat în cadrul NATO, toţi aliaţii din NATO pot face acest lucru", a insistat Barack Obama.

Preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, a sugerat în campania electorală că ar putea să nu menţină angajamentele de apărare colectivă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice dacă ţările membre nu vor avea contribuţii financiare proporţionale.

Guvernul României a alocat, în bugetul pe anul 2016, 1,5% din PIB cheltuielilor pentru apărare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici