Belarus: acuzaţii de „tortură pe scară largă” la care poliţia a supus protestatarii deţinuţi

  • Activiştii şi observatorii pentru drepturile omului declară că există tot mai multe dovezi de brutalitate a poliţiei împotriva persoanelor care au fost reţinute în Belarus după ce au protestat împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit BBC.
  • Amnesty International atrage atenţia asupra numeroaselor cazuri de tratament inuman aplicat deţinuţilor de către forţele de ordine.
  • Miniştrii de externe ai UE urmează să se întâlnească vineri pentru a analiza posibile sancţiuni care trebuie aplicate împotriva Belarusului din cauza represiunii.
817 afișări
Imaginea articolului Belarus: acuzaţii de „tortură pe scară largă” la care poliţia a supus protestatarii deţinuţi

Profimedia

Pe străzile Belarusului s-a ajuns la a cincea zi de proteste pe fondul acuzaţiilor de fraudare a voturilor. După votul de duminică, preşedintele Alexander Lukashenko a fost declarat învingător de către autorităţile electorale, deşi susţinătorii principalei figuri a opoziţiei, Svetlana Tikhanovskaya, insistă că aceasta câştigat.

Unele dintre cele 6.700 de persoane reţinute de duminică au fost eliberate şi invocă rele tratamente, inclusiv bătăi. Amnesty International vorbeşte de „tortură pe scară largă”.

Într-o declaraţie emisă de televiziunea de stat, purtătoarea de cuvânt a Senatului, Natalya Kochanova, a declarat că preşedintele a ordonat o investigaţie asupra reţinerii în masă a protestatarilor şi că peste 1 000 dintre aceştia au fost eliberaţi. Toţi protestatarii rămaşi încă în arest urmează să fie eliberaţi vineri dimineaţă, a declarat ministrul adjunct de interne Alexander Barsukov, negând totodată că prizonierii au fost abuzaţi.

”Camere de tortură”

Unii dintre prizonierii eliberaţi au distribuit în aplicaţia Nexta, imagini în care îşi arătau trupurile învineţite şi umflate, care ar fi fost cauzate de poliţie”.

„Bat oamenii cu ferocitate şi arestează pe oricine. Am fost forţaţi să stăm în curte toată noaptea. Auzeam femei bătute. Nu înţeleg o asemenea cruzime”, a declarat un bărbat postului BBC.

Amnesty International a informat că au declarat că în timpul detenţiei persoanele arestate au fost dezbrăcate, bătute şi ameninţate cu violul. „Foştii deţinuţi ne-au spus că centrele de detenţie au devenit camere de tortură, unde protestatarii sunt forţaţi să se întindă în noroi în timp ce poliţia îi loveşte şi îi bate cu bastoanele”, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est şi Asia Centrală.

Într-o înregistrare audio distribuită de un jurnalist BBC, se puteau auzi ţipete din interiorul centrului de detenţie Okrestina din capitala Minsk.

Separat, un grup de cinci experţi ONU în domeniul drepturilor omului au declarat că răspunsul forţelor de securitate la protestele paşnice a fost dur, făcându-se frecvent uz de forţă în mod excesiv, inutil şi fără discriminare. „Autorităţile par interesate doar să disperseze rapid protestele şi să aresteze cât mai multe persoane posibil”, au afirmat aceştia într-o declaraţie comună.

Miniştrii de externe ai UE urmează să se întâlnească vineri pentru a analiza posibile sancţiuni împotriva Belarusului din cauza represiunii.

Premierul ceh Andrej Babis, citat de agenţia de ştiri Reuters, a declarat că alegerile „trebuie repetate, trebuie să fie transparente şi în prezenţa observatorilor străini”.

Anterior, Ministrul de Interne al Belarusului, Yuri Karayev, a declarat că îşi asumă responsabilitatea pentru persoanele rănite în timpul protestelor şi că doreşte să le ceară scuze celor care au fost victime ale actelor de violenţă. Declaraţiile oficiale şi gestul eliberării prizonierilor au sugerat o abordare mai conciliantă în urma indignării publice şi a condamnării internaţionale a reacţiei poliţiei.

Autorităţile au confirmat două decese survenite în timpul tulburărilor. Un demonstrant a murit în timpul unui protest care a avut loc luni la Minsk, în timp ce un bărbat a murit după ce a fost arestat miercuri în oraşul Gomel, din sud-estul ţării.

Dovezile legate de brutalitatea poliţiei, atât pe străzi, cât şi în închisorile unde s-a făcut arestul preventiv al demonstranţilor, se înmulţesc. Printre deţinuţi se numără nu numai activiştii ai opoziţiei, ci şi mulţi jurnalişti şi trecători.

Unul dintre jurnaliştii eliberaţi, Nikita Telizhenko de la site-ul de ştiri rus Znak.com, a publicat o relatare despre chinurile îndurate timp de trei zile în interiorul închisorii. El descrie oameni îngrămădiţi pe podeaua unui centru de detenţie, într-o baltă de sânge, cărora nu li s-a permis să folosească toaleta ore în şir şi nici să îşi schimbe poziţia. El spune că a văzut persoane rănite grav, cu membre rupte şi vânătăi severe, care nu numai că au fost lipsite de ajutor medical, dar au fost încă şi mai mult lovite cu picioarele şi bătute de gardieni.

Mărturia lui Telizhenko este confirmată de nenumărate postări pe reţelele de socializare - fotografii, videoclipuri, relatări.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici