BIOGRAFIE: Gilad Shalit, simbolul loialismului Israelului faţă de militarii săi

Sergentul Gilad Shalit, în vârstă de 25 de ani şi deţinut de cinci ani în Gaza, a devenit simbolul unui test de loialitate al Israelului faţă de soldaţii săi capturaţi.

277 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Gilad Shalit, simbolul loialismului Israelului faţă de militarii săi

BIOGRAFIE: Gilad Shalit, simbolul loialismului Israelului faţă de militarii săi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un tanchist cu figură de copil, aflat în mâinile mişcării islamiste palestiniene Hamas, Gilad Shalit, care are şi naţionalitate franceză, a fost capturat la 25 iunie 2006 în cadrul unei operaţiuni desfăşurate de un comando palestinian împotriva unui post militar în sudul Israelului, la frontiera cu Fâşia Gaza. Doi dintre colegii lui au fost ucişi, iar un al treilea a fost grav rănit.

A fost găsită vesta antiglonţ a celui de-al patrulea membru al echipajului, soldatul Gilad Shalit.

Atacul a fost revendicat de trei grupări armate palestiniene, între care brigăzile Ezzedine Al-Qassam, aripa armată a Hamas.

De atunci, portretul militarului cu alură de adolescent şters şi timid a apărut de nenumărate ori pe prima pagină a ziarelor israeliene. Banderole, drapele, autocolante cu imaginea sa sunt peste tot în Israel, devenind o adevărată cauză naţională.

Soldaţii au înscris chiar numele lui pe buletinele de vot la ultimele alegeri legislative din februarie, pentru a cere intensificarea eforturilor Guvernului pentru eliberarea lui.

Singurele imagini din detenţie ale sergentului Shalit au fost date publicităţii în octombrie 2009, când Israelul a acceptat eliberarea a 20 de prizonieri palestinieni în schimbul unei înregistrări video care dovedea că este în viaţă.

În acest film de două minute şi 40 de secunde, difuzat de televiziunea israeliană, tanchistul apare într-o formă bună, ras proaspăt şi cu părul scurt, dar pare slăbit şi cu ochii încercănaţi.

El a vorbit atunci despre "visul său de a fi eliberat".

De la începutul detenţiei, soldatul a transmis în Israel şi alte mesaje care au demonstrat că este în viaţă, în iunie 2007, în februarie 2008, apoi în aprilie şi iunie acest an.

În prima sa scrisoare, trimisă la trei luni după ce a fost capturat, el le scria părinţilor săi: "Vă spun shalom (pace). Starea mea de sănătate se degradează din zi în zi, în special pe plan moral, ceea ce mă face depresiv".

"Aştept ca acest coşmar insuportabil să înceteze şi să fiu eliberat din această celulă în care sunt deţinut în stare de izolare după ce voi împlini 20 de ani, când sper că voi sărbători cu voi", continua el.

Părinţii săi, Noam şi Aviva, şi-au multiplicat demersurile în întreaga lume şi au obţinut o intervenţie a Parisului.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy i-a scris în iunie o scrisoare tânărului soldat israelian pentru a-l asigura că "Franţa nu îl va abandona". Gilad Shalit este, de altfel, mai cunoscut în Hexagon decât oriunde altundeva. El a fost numit cetăţean de onoare al oraşului Paris.

Născut la Nahariya, o staţiune balneară situată la nord de Israel în 1986, el a crescut de la vârsta de doi ani la Mizpe Hila, un sat din Galileea Superioară.

Sportiv, el este un bun jucător de baschet şi un fan al ciclismului, în special al Turului Franţei, pe care îl urmărea în mod regulat la televizor. El a făcut studii de ştiinţă. Înainte de a fi capturat, Gilad îşi ajuta părinţii la administrarea casei lor de oaspeţi din Mizpe Hila.

Gilad Shalit a fost promovat la gradul de sergent după ce a fost capturat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici