BIOGRAFIE: Omar Suleiman, omul din umbră desemnat să conducă procesul de tranziţie din Egipt

Omar Suleiman, căruia preşedintele Hosni Mubarak i-a delegat puterea, a fost propulsat în prim-planul scenei politice prin nominalizarea sa în funcţia de vicepreşedinte, după ce timp de mai mulţi ani a administrat din umbră dosarele fierbinţi de politică externă ale Egiptului.

97 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Omar Suleiman, omul din umbră desemnat să conducă procesul de tranziţie din Egipt

BIOGRAFIE: Omar Suleiman, omul din umbră desemnat să conducă procesul de tranziţie din Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În plină contestare populară a regimului şi într-o tentativă de calmare a situaţiei, Hosni Mubarak l-a numit la 29 ianuarie pe Suleiman, directorul serviciilor secrete, în funcţia de vicepreşedinte, primul post de acest tip din aproape 30 de ani de regim.

Născut în 1934 într-o familie înstărită din Qena, în Egiptul Superior, acest bărbat de înălţime medie, cu chelie pronunţată şi mustaţă, a fost o persoană-cheie în dosarele politicii externe, între care şi cel al conflictului israeliano-palestinian.

După ce a schimbat uniforma pe costumele gri, el a ştiut să opereze din umbră, vorbind cu Israelul şi cu inamicul declarat al acestuia, Hamas.

El deţine recordul de armistiţii israeliano-palestiniene, adeseori de scurtă durată, încheiate după cea de-a doua intifada palestiniană din 2000.

În mod inevitabil, el a avut şi "misiuni speciale". El administrează în prima linie strategiile dosarelor Israel şi Palestinieni, mai mult decât ministrul de Externe, Ahmed Abul Gheit.

Pentru el, "meseria" este un joc de şah sau de cărţi. Nu câştigi toate partidele. Astfel, generalul Suleiman şi-a plasat oamenii în Gaza şi totuşi Hamas a reuşit să înlăture în iunie 2007 Fatah, al lui Mahmoud Abbas.

Angajat pe calea militară, el preia rapid drumul "serviciilor", devenind în 1991 directorul mukhabarat, redutabilul şi tentacularul birou de informaţii interne.

Omar Suleiman face parte din "primul cerc", foarte strâns, al lui Mubarak.

El este cel care l-a sfătuit pe preşedinte să vină într-o maşină blindată, la 22 iunie 1995, la Addis Abeba, pentru un summit panafrican, salvându-i viaţa. Terorişti islamişti au organizat o ambuscadă, iar Mubarak şi Suleiman au supravieţuit gloanţelor lor graţie vehiculului blindat, dar şoferul a murit.

Grupurile islamiste radicale Gamaa islamiya sau Jihad, responsabile de atentatele sângeroase din Egipt, sunt primele sale ţinte în anii '90. Reprimarea acestora a fost nemiloasă.

"Suleiman este clar, structurat, subtil, credibil pentru toţi şi, deci, respectat de toţi", a declarat pentru AFP fostul şef al serviciilor de informaţii dintr-o mare ţară europeană, care se întâlneşte cu el frecvent.

"Provenit din matricea militară, el este ochii şi urechile preşedintelui, cu un simţ ascuţit al intereselor Egiptului", menţionează "colegul" său european, fin cunoscător al lumii arabe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici